Ana SayfaGüncelABD: Katar 4 ülkenin taleplerini ‘dikkatle’ incelemeye başladı

ABD: Katar 4 ülkenin taleplerini ‘dikkatle’ incelemeye başladı

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, dört körfez ülkesinin ilettiği taleplerin Katar tarafından ‘dikkatli bir şekilde’ incelenmeye başlandığını açıkladı. Tillerson bazı taleplerin yerine getirilmesinin ise zor olacağını söyledi.

Katar ile Körfez ülkeleri arasından devam eden krize ilişkin yeni bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilettiği taleplerin Katar tarafından incelenmeye başladığını belirtti.

Verimli bir adım atılması için ülkeler ile bir araya gelerek konuşulması gerektiğine dikkat çeken Tillerson açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Verimli bir adım atmak için ülkelerin bir araya gelerek konuşması gerekiyor. Müttefiklerimizin teröre karşı ortak bir şekilde mücadele etmeleri durumunda daha güçlü olacaklarına inanıyoruz. Her ülkenin bu sürece katacağı şeyler olacaktır. Tansiyonu düşürmek, bu sürece yardımcı olacaktır. ABD taraflarla yakın ilişki içerisinde olmaya devam edecek ve Kuveyt Emiri’nin ara buluculuğunu destekleyecektir.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Katar, Körfez’in önde gelen ülkelerince diplomatik ve ekonomik olarak ablukaya alındığı ve bölgede krizin sürdüğü esnada ise Katar’a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören karar tasarısı geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilmişti.

Tasarı, çoğu AKP ve MHP’li olmak üzere, 240 vekilin lehte oyuyla kabul edilmişti.

Tasarının Meclis’te kabul edilmesinin ardından ise önce 3 kişilik askeri heyet üs kurma çalışmaları için Katar’a gitmiş, sonra da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da yer aldığı bir heyet Katar’a ziyarette bulunmuştu.

Son olarak TSK 5 zırhlı araç ve 23 pernoselden oluşan askeri birliğin, Katar’ın Başkenti Doha’daki askeri üsse konuşlandığını duyurmuştu.

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı ülkelerine uygulanan ambargonun kaldırılması çağrısı yapmış ve ambargo altındayken hiçbir anlaşmanın imzalanmayacağını açıklamıştı.

Körfez’deki dört Arap ülkesi, bölgedeki krizin çözümü için Katar’ın önüne bir talep listesi koymuştu.

Listede yer alan talepler şöyleydi:

–              El-Cezire haber kanalı kapatılacak.

–              Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü kapatılacak ve Türkiye’yle askeri ortaklık sonlandırılacak.

–              Katar, radikal grupları desteklemeyecek.

–              İran ile ilişkiler azaltılacak.

–              Katar, tazminat ödeyecek.

–              Katar ülkelerin ‘terörizm’ iddiasıyla iadesini istediği kişileri teslim edecek.

–              Katar Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır vatandaşı olanları kendi vatandaşlığına kabul etmeyecek, kendi topraklarında bulunan bu dört ülkenin vatandaşlarını ise sınırdışı edecek. (Katar’ın ülkelerin işlerine karışamaması için)

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in ablukanın kaldırılması karşılığında ilettiği  talepler listesini ‘mantıklı olmadığı’ gerekçesi ile  reddettiklerini açıklamıştı.