Ana SayfaDünyaABD, Paris İklim Anlaşması’ndan çekildi; dünya tepkili: ‘Küresel bir gerileme’

ABD, Paris İklim Anlaşması’ndan çekildi; dünya tepkili: ‘Küresel bir gerileme’

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceklerini duyurdu. Trump’ın kararına başta Avrupa olmak üzere tüm dünyadan tepki geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan imzasını çektiğini duyurdu.

Trump, anlaşmanın ABD’nin ‘dezavantajına olduğunu, diğer ülkelere ABD’ye karşı ekonomik avantaj sağladığını’ söyledi.

ABD’nin yeni ‘daha adil bir anlaşma arayışında olacağını’ ifade eden Trump, “Bugünden itibaren anlaşmaya uymaya son veriyoruz” dedi.

Karar ne anlama geliyor?

Trump’ın bu kararının, Paris Anlaşması’nda belirlenen küresel sıcaklık artışını 2 Santigrat derecenin altında tutma hedefinin yerine getirilmesini çok daha zorlaştıracağı belirtiliyor.

Ayrıca ABD bu kararla birlikte küresel ısınmayla mücadelenin moral liderliğini yapmaktan vazgeçiyor ve bunun da diğer diplomatik çabalar üzerinde etkili olacağı söyleniyor.

Tepkiler

Trump’ın kararına başta Avrupa olmak üzere tüm dünyadan tepki geldi. Avrupa liderleri, bu karardan hayal kırıklığı duyduklarını açıklarken, eski Başkan Barack Obama ve ekibi de Trump’ı sert dille eleştirdi.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert’in verdiği bilgilere göre Angela Merkel Trump ile telefonda görüşerek karardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau da ‘kararın hayal kırıklığı yarattığını’ ifade etti.

Japonya ve Avustralya da ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmasından üzüntü duyduklarını ancak kendilerinin anlaşmaya bağlılıklarını sürdüreceklerini duyurdu.

Çin’den yapılan açıklamada ise ABD’nin anlaşmadan çekilmesi “küresel bir gerileme” olarak tanımlandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Trump’ın açıklamasını “büyük bir hayal kırıklığı” olarak tanımladı.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun İklim ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete de bugünün “uluslararası toplum açısından üzüntü verici bir gün olduğunu” söyledi.

Paris İklim Anlaşması nedir?

2016 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen İklim Zirvesi Konferansı’nda imzalanan bu anlaşma, küresel ısınmayla dünya çapında mücadele edilmesi ve önlemler alınması için atılmış en önemli uluslararası adımlardan biri olarak gösteriliyor.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 190’dan fazla ülkenin imzaladığı bu anlaşma, parlamentolarında anlaşmayı onaylayan ülkelerin sera gazı salımını azaltma ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda planların uygulamaya koyulmasını şart koşuyor.

Anlaşmaya göre, fosil yakıtlarının kullanımı kısaltılarak sera gazı emisyonları azaltılarak küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derecede kalması için çaba gösterilecek.

Metin, sera gazları emisyonunun düşürülmesi ile ilgili olarak ulusal düzeydeki planların beş yılda bir gözden geçirilmesini öngörürken, gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarması hedefleniyor.

Anlaşmada, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler de yer alıyor.

Küresel sıcaklık artışının düşürülmemesi halinde kuraklık, çölleşme, bitki ve hayvan nesillerinin yok olması ve deniz seviyesinin yükselmesi öngörülüyor.

Bu anlaşma ile fosil yakıtların kullanımın azaltılması hedefleniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İETT otobüsünde şoför kadın yolcuya saldırdı
Sonraki Haber
"Zeytinliklerin 'idam fermanı’nın geri çekilmesi için geç değil"