Ana SayfaDünyaABD’den Körfez krizindeki taraflara tansiyonu düşürme çağrısı

ABD’den Körfez krizindeki taraflara tansiyonu düşürme çağrısı

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’e seslenerek Katar’a uygulamaya başladıkları ‘tecrit politikaları’nı yumuşatmalarını istedi, Katar’a da daha fazla adım atması gerektiğini vurguladı.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in5 Haziran’da Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından başlayan kriz sürüyor.

Krizin ardından “Ortaklarımız Katar’ı işaret etti” diyen ABD Başkanı Donald Trump, krizin hedefindeki ülke olan Katar Emiri Al Thani’yi ‘krizin çözümü için’ Beyaz Saray’a davet etmişti.

Katarlı bir diplomat ise Al Tani’nin mevcut durum devam ederken ülkeden ayrılmayacağını, bu nedenle Beyaz Saray’a gitmeyeceğini söylemişti.

Bu gelişmelerin ardından ABD’den tansiyonu düşürmeye yönelik bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Körfez’deki krize ilişkin kısa bir basın açıklaması yaparak taraflara ‘sağduyu’ çağrısı yaptı.

Körfez’deki tansiyonun yükselmesini istemediğini kaydeden Tillerson, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’e seslenerek Katar’a uygulamaya başladıkları ‘tecrit politikaları’nı yumuşatmalarını istedi.

Tillerson, Katar’a yönelik politikanın IŞİD’le mücadeleyi olumsuz etkilediğini ve insani açıdan istenmeyen sonuçlar doğurduğunu ifade etti ve son gelişmenin bölgedeki ekonomik faaliyetlere de olumsuz etkisi olduğunun altını çizdi.

Bakan, ABD’nin Körfez ülkelerinden tansiyonu düşürecek adımlar atmalarını beklediğini de kaydetti.

Öte yandan Tillerson, Katar Emiri’nin “terör finansmanını azaltma konusunda önemli adımlar attığını” kaydetti ancak daha fazlasını yapması gerektiğini de ifade etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Manu Chao: Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya özgürlük
Sonraki Haber
CHP'li Tekin'den 'özeleştiri': Milletvekilleri ve belediye başkanları tutuklanırken sessiz kalmamalıydık