Ana SayfaDünyaABD’den YPG’ye silah temini açıklaması: ‘Rakka operasyonu sona erince savaş sona ermiyor’

ABD’den YPG’ye silah temini açıklaması: ‘Rakka operasyonu sona erince savaş sona ermiyor’

HABER MERKEZİ – ABD’den YPG’ye temin edilen silahlarla ilgili yeni bir açıklama geldi. Silahlar konusunda Türkiye’ye verilen taahhütle ilgili bir doğrulama gelse de ABD Savunma Bakanı Mattis yaptığı açıklamada, silahların geri alınıp alınmayacağına ilişkin “Sıradaki görevin ne olduğuna göre değişir. Sonuçta Rakka operasyonu sona erince savaş da sona ermiyor” dedi.

IŞİD işgalindeki Rakka’nın kurtarılması amacıyla başlatılan operasyon için ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) verilen silahlarla ilgili ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’ten açıklama geldi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, silah temininin süreceğini söyledi.

Amerikan basının haberine göre ABD Savunma Bakanı Mattis’ten verilen silahların geri alınacağı yönünde Türkiye’ye verilen taahhütle ilgili de bir doğrulama geldi.

Ancak Mattis, Türkiye’ye verilen silahları geri alma sözünün bir sonraki görevin yeri ve zamanına bağlı olduğunu vurguladı ve Kürtleri savunmasız bırakmayacaklarını da sözlerine ekledi.

Mattis, devamla şunları söyledi:

Birçok silahları vardı. IŞİD’e karşı savaştıkları her cephede kazandılar. Tek bir toprak parçasını onlara vermediler.

Onlara verdiğimiz silahlar, kent savaşına uygun silahlardı. Savaş sırasında onlardan silahları alacağız, tamir edeceğiz ve bazılarına ihtiyaçları kalmadığında ihtiyaçları olan silahlarla değiştireceğiz.

Rakka’nın kurtarılmasından sonra silahların geri alınıp alınmayacağına ilişkin soruya da cevap veren Mattis, “Sıradaki görevin ne olduğuna göre değişir. Sonuçta Rakka operasyonu sona erince savaş da sona ermiyor” dedi.

Suriye savaşı

Öte yandan Mattis, “Suriye iç savaşının içine çekilmeyi reddediyoruz. Savaşı, diplomatik temaslar ile sonlandırmaya çabalıyoruz. Eğer biri bizim peşimizden gelirse, bizi bombalarsa, bize ateş açarsa, meşru bir şekilde kendimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Jim Mattis ayrıca, gelecek hafta Brüksel’de Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık’la bir araya gelecek.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump, Rakka operasyonunu yürüten Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ana parçası olan YPG’ye silah sevkiyatını 9 Mayıs’ta onaylamıştı.

Karara Türkiye’den tepkiler gelmişti.

Kararın duyurulmasının ardından Pentagon Sözcüsü Dana White konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Koalisyon ortağımız Türkiye’nin güvenlik kaygılarının fazlasıyla farkındayız. Türkiye hükümetine ve halkına şu konlarda güvence vermek isteriz: ABD, NATO müttefikini koruma ve yeni güvenlik risklerinin önünde geçme taahhüdünde bulunmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian ise YPG’ye verilecek silahların çeşitli görevler kapsamında kullanacağını ifade etmiş ve operasyonlar tamamlandıktan sonra silahların geri alınmayacağını söylemişti.


Karınca Dış Haberler