Ana SayfaGüncelAçlık grevinin 100. gününde binler haykırdı: Nuriye ve Semih’in talepleri kabul edilsin

Açlık grevinin 100. gününde binler haykırdı: Nuriye ve Semih’in talepleri kabul edilsin

HABER MERKEZİ -Kadıköy’de bir araya gelen binlerce kişi KHK ihraç edildikleri işlerine dönebilmek için tam 100 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın taleplerinin kabul edilmesi ve serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın işe geri dönme talebiyle başlattıkları açlık grevi eylemi 100. gününde

Binlerce kişi 23 Mayıs’tan bu yana tutuklu bulunan Gülmen ve Özakça’nın taleplerinin kabul edilmesi ve serbest bırakılması için Kadıköy’de bir araya geldi.

Eyleme katılanlar arasında Gezi aileleri, birçok sivil toplum kuruluşu, siyasi partiler ve Veli Saçılık da vardı.

Fotoğraf: HasanÖzhan Ünal

Süreyya operası önünde toplanan kitle “KHK’ler gidecek emekçiler yaşayacak”, “Nuriye ve Semih yaşayacak”, “Ekmek adalet özgürlük”, “Nuriye semih onurumuzdur” sloganları eşliğinde Khalkedon Meydanı’na doğru sloganlarla yürüyüşe geçti.

“Hükümetin utancının 100. günü”

Yürüyüşün ardından Khalkedon Meydanı’nda açıklama yapan KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarından Barkın Timtik, ülkenin faşizm ile yönetildiğini söyledi.

Timtik, “Nuriye 27 kez gözaltına alınmasına rağmen asla vazgeçmedi, bizim de halkın ortak mücadelesini örgütlemekten başka çaremiz yok” dedi.

Nuriye ve Semih için Dayanışma adına basın metnini okuyan oyuncu Defne Halman “Nuriye ve Semih’in açlık grevinin 100. günü aynı zamanda hükümetin utancının da 100. günü” dedi.

“Bir kez daha öğrettiler; insan haklarıyla insandır”

Halman Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumuna dikkat çekerek şunları aktardı:

Nuriye ve Semih kalp yetmezliği ile karşı karşıya. El ve vücut fonksiyonları bozuldu, unutma başladı, bir dizi sağlık sorunları mevcut. Sağlık durumları bizim için kaygı verici. Sağlık ve yaşam hakları ihlal ediliyor. Kaybetmedikleri tek şey ise direnç ve umutları. Bugün emekçiler bir kez daha öğrettiler; insan haklarıyla insandır. Yetkililere soruyoruz; Nuriye ve Semih neden tutuklandılar? İşini isteme talepleri açlıkla, ölümle mi terbiye edilecek? Bunu mu istiyorsunuz?

“Nuriye ve Semih bozkıra karşı ateş oldu”

Fotoğraf: Hasan Özhan Ünal

Söz alan Yüksel direnişçisi Veli Saçılık ise şunları aktardı:

AKP hükümeti geziden bu yana ağaçları, ülkeyi talan ederek bozkıra dönüştürdü. Bozkıra karşı ateş oldu Nuriye ve Semih. ‘Biz küllerimizden yeniden doğacağız’ diyerek açlık grevine başladılar. Bir kıvılcım yakıldığında bu ülkenin her yerinde ses buluyor. Yüksel Caddesi direnişçileri yalnız değil, orada isimleri olmayan yüzlerce kahraman var. Hiçbir zaman yalnız değiliz ve hiçbir zaman yalnız yürümedik. Hükümet yetkilileri ‘aç kalsınlar ağaç kökü yesinler’ dediler. Nuriye ‘bizim açlığımız ekmeğe değil adalete’ dedi. İrademizle sizi yeneceğiz, siz gideceksiniz biz kalacağız. Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız.