Ana SayfaGüncel‘Adalet Yürüyüşü’nde 5’inci gün: ‘Saldırılar olabilir, inatla yürüyeceğim’

‘Adalet Yürüyüşü’nde 5’inci gün: ‘Saldırılar olabilir, inatla yürüyeceğim’

HABER MERKEZİ – CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Adalet Yürüyüşü’nün 5’inci gününe, Kızılcahamam Orman Deposu mevkisinden başladı. Yürüyüş öncesi bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu “Bize saldırılar olabilir. Ben inatla, kararlılıkla, azimle adalet için yürüyeceğim” dedi. HDK’den ise yürüyüşe destek açıklaması geldi. Açıklamada “HDK, bu mücadeleyi desteklemekte, bileşenlerini ve tüm demokrasi güçlerini bu eylemi büyütmeye davet etmektedir” denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Adalet Yürüyüşü”nün 5’inci gününde.

Bugünkü yürüyüşün startını vermeden önce bir açıklama yapan CHP lideri, eylemlerine yönelik saldırılar olabileceğini ama yürüyüşünü ‘inat, azim ve kararlılıkla’ sürdüreceğini vurguladı.

“Biz herkes için adalet istiyoruz. Herkes için hak ve hukuk istiyoruz. Bunun için yürüyoruz” diyen Kılıçdaroğlu’nun açıklaması şu şekilde:

Kimseye zarar vermiyoruz, kötü söz söylemiyoruz. 80 milyon kardeşçe yaşasın istiyoruz. Bize saldırılar olabilir, eleştirenler olabilir; bizi kızdırmak isteyenler olabilir. Hepsinin canı sağolsun. İnatla, kararlılıkla, azimle adalet için, 80 milyon için yürüyeceğim.

Yürüyüşün dünkü bölümünün büyük kısmını yağmur altında yaptık. Gelip geçen kamyonlardaki, minibüslerdeki, özel arabalardakiler belki ‘Bu insanlar yağmurun altında niye yürüyor’ diyebilirler. Onlara şunu söylemek isterim: Adalet için yürüyoruz.

HDK’den destek açıklaması

Öte yandan Halkların Demokratik Kongresi (HDK), CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde 5’inci gününde devam eden ‘Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada muhaliflere yönelik 7 Haziran’la birlikte başlayan baskı sürecini anımsatılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş başkanları ile milletvekillerinin ve belediye eş başkanlarının tutuklandığı belirtildi.

OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnameler ile yapılan ihraçlara, referandum sonuçlarına da dikkat çekilen açıklamada, ‘MİT TIR’ları davasında CHP milletvekili Enis Berberoğlu’na 25 yıl ceza verilerek tutuklanması karşısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “adalet” talebi ile Ankara’dan İstanbul’a başlattığı yürüyüşün ‘meşru’ olduğuna vurgu yapıldı:

Saray’ın CHP’nin sürdürdüğü yürüyüşün yasadışı olduğu gerekçesiyle güdümündeki yargı ile tehdit etmektedir. Adalet yürüyüşü meşrudur. Meşru olmayan sokağa çıkmak değil gayrimeşru olarak her türlü yetkiyi ve gücü ele geçirmiş olmaktır. Siyasetin ve hukukun işlevsizleştirildiği bu süreçte sokağa çıkmak her kesim bakımından haktır ve meşrudur.

HDK, yürüyüşe desteğini ise şöyle ifade etti:

Tüm muhaliflerin mücadelesini kendi mücadelesi kabul eden Halkların Demokratik Kongresi bu mücadeleyi de desteklemekte, bileşenlerini ve tüm demokrasi güçlerini bu eylemi büyütmeye davet etmektedir. Demokratik ilkelere bağlılık konusunda iyi bir sınav vermemiş olsa da CHP’nin sokağa çıkması demokrasi güçleri bakımından hayırlı sonuçlara vesiledir.

Halkların Demokratik Kongresi, talebin ve eylemin toplumsal kesimlere yayılması, büyütülmesi tarzında olması gerektiğine inanmaktadır. Bir güzergahta değil birden çok güzergahta, bir parkta değil birden çok alanda, bir kesimin değil tüm ezilen kesimlerin öz taleplerini yüksek sesle sokakta dile getirmesiyle adalet talebi doğru şekilde dillendirilmiş olur. Elbette adalet talebi gerçek sahiplerince toplumun mağdur edilmiş tüm kesimlerince savunulduğunda; dar siyasi hedeflerden çıkartılıp toplumsal taleplere dönüştürülebildiğinde, sınırlı eylemlerden geniş toplumsal hareketlere ve öz örgütlenmelere sıçratılabildiğinde demokrasiye hizmet etmiş olacaktır.

HDK Yürütme Kurulu güzergah üzerindeki yerel meclislerini bileşenlerini ve tüm toplumsal kesimleri kendi uygun buldukları yol ve yöntemlerle adalet talebini açıklamaya, sokağa taşırmaya davet etmektedir.

Yürüyüşte bir HDP’li: ‘Hayır diyenler yürüyüşte buluşmalı’

5’inci günde devam eden ‘Adalet Yürüyüşü’ne farklı kesimlerden katılımlar da devam ediyor.

Yürüyüşe Malatya’dan katılan HDP’li Barış Kalkan, CHP’ye kırgın olduğunu, ancak yürüyüşün oldukça anlamlı olduğunu belirtti. Hedeflerinin geleceklerini kurtarmak olduğuna vurgu yapan Kalkan, ‘Nasıl ki MHP, HDP, CHP ve toplumun diğer tüm kesimleri birleştirip ‘Hayır’ dediyse şimdi de tüm bu insanlar ‘Adalet Yürüyüşü’nde buluşmalı’ dedi.

HDP’nin yürüyüşte olması gerektiğini belirten Kalkan, şunları kaydetti:

HDP’nin bu yürüyüşte yer alması gerektiğini düşünüyorum. Ancak CHP’nin ciddi bir özeleştiri vermesi gerekiyor. Çünkü şuan ki sürecin yaşanmasında CHP’nin payı büyük, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ‘Evet’ dedi. HDP ince bir davranış sergileyerek ‘adalet yürüyüşüne’ yeşil ışık yaktı.

‘Yürüyüşe 16 Nisan’da başlamalıydık’

Çocuklarını babalarına bırakarak Mersin’den yürüyüşe katıldığını belirten Burçak Yorulmaz, yürüyüşe adalet arayışı için katıldığını belirtirken, ‘Keşke memleket olarak böyle olabilsek, bu ruhu yakalayabilsek’ dedi.

16 Nisan referandumunu ardından başlayan meşruiyet tartışmalarını hatırlatan Yorulmaz, yürüyüşün 16 Nisan’da başlaması gerektiğini belirtti. Muhalefetin susturulmak istendiğini belirten Yorulmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

Yürüyüş için geç kalındığını düşünüyorum. Bu yürüyüşe 16 Nisan’da başlamalıydık, referandumdan sonra evimize gitmemeliydik. Ancak her şeye rağmen önemli bir yürüyüş.” Referandumda sandık başkanı olduğunu aktaran Yorulmaz, “Yapılanlar çok barizdi referandumda ‘Hayır’ çıktı ancak hile karıştırıp ‘Evet’ çıkardılar. Bence o zaman sokağa çıkmalıydık.

Muhalefet sussun isteniyor nereden olduğu önemli değil. Türk, Kürt fark etmiyor muhalif ise sussun isteniyor. Bizimde buna karşı birleşmemiz gerekiyor. HDP’li vekillerin tutukluluğu bardağı taşıran son damla oldu. O günden beri biz CHP’liler bir şeyler yapmayı bekliyoruz.

Kalp krizi geçiren CHP’li Hasan Tatlı yaşamını yitirdi

‘Adalet Yürüyüşü’nün 4. gününde kalp krizi geçiren CHP üyesi Hasan Tatlı hayatını kaybetti.

Yürüyüş esnasında kalp krizi geçiren ve ilk olarak Kazan Hamdi Eriş Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

Buradan da Ankara’ya sevkedilen Tatlı’nın müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği bildirildi.

Hasan Tatlı’ya ilişkin başsağlığı mesajı yayımlayan Kılıçdaroğlu, “Çok üzgünüz adalet yolundaki ilk kaybımız. İnşallah bundan sonra buna benzer bir olayla karşılaşmayız. Yarın bir grup milletvekili arkadaşımız cenaze törenine katılacak. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.

Tatlı, yarın Karşıyaka Mezarlığı’nda kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hasan Tatlı’nın hayatını kaybetmesi üzerine bir mesaj paylaştı. Kılıçdaroğlu mesajında, ‘Bu ülkede adalet olsaydı, vatandaşlar canı pahasına adalet için yürüyüşe katılmazdı. Hayatını kaybeden Hasan Tatlı’ya minnet borçluyum’ ifadelerine yer verdi.

‘Adalet Yürüyüşü’nde 100 kilometrelik etap tamamlandı

Ankara’dan başlayan ‘Adalet Yürüyüşü’nün 5. günü sona ererken, yağmur altında geçen günde yürüyüşün 100 kilometrelik etabı da tamamlandı.

Sabah saatlerinde Kızılcahamam Trafik Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu alandan başlayan 5. gün, akşam saatlerinde Kızılcahamam Bulak köyünde konaklama için verilen mola ile sona erdi.

Mola yerinde toplanan CHP MYK’si, yürüyüş süresi boyunca 81 ilde eş zamanlı olarak her gün saat 18.00’de ‘durarak 2 dakika adaleti düşünme’ eylemi yapılmasını kararlaştırdı.

Yürüyüş yarın saat 08:00’de Kızılcahamam Bulak köyünden yeniden başlayacak.

CHP’li yetkililer, yürüyüşün İstanbul etabının bir milyon kişi ile güçlendirilmesi için her türlü çalışmanın da hızlandırıldığını belirtti.