Ana SayfaGüncelAFAD kampında kalan ve tedavi edilmeyen Ezidi, yaşamını yitirdi

AFAD kampında kalan ve tedavi edilmeyen Ezidi, yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Şengal soykırımdan kaçarak Türkiye’ye gelen Ezidi Hesen Mirado kaldığı Mardin Midyat AFAD kampında tedavi edilmediği için hayatını kaybetti. Daha önce defalarca kez Ezidilerin sağlık hizmetlerinden yararlanamadığı konusunu gündeme getiren HDP Milletvekili Feleknas Uca, Mirado’nun ölümünü Başbakan Yıldırım’a sordu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra, 9 Aralık 2016 tarihinde Ezidilerin kaldığı Diyarbakır Fidanlık Kampı boşaltılmış, Ezidiler Başbakanlığa bağlı AFAD’ın farklı kamplarına dağıtılmıştı.

Ezidilerin gönderildiği kamplardan birisi de Mardin’in Midyat ilçesinde yer alan AFAD kampıydı.

Burada Suriye, Irak ve başka ülkelerden Türkiye’ye gelen sığınmacılarla kalan Ezidilerin, diğer sığınmacıların sahip olduğu yasal statüye sahip olmadığı, sağlık hizmetlerinden yararlanamadığı daha önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından birçok kez gündeme getirilmişti.

Son olarak bu kamplarda kalan Ezidilerden birinin bu nedenlerden ötürü yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Tedavi edilmedi, bin 500 TL’yi ödeyemediği için yaşamını yitirdi

HDP Diyarbakır Milletvekili (HDP) Feleknas Uca’nın konuya dair önergesinde yer verdiği bilgilere göre 65 yaşındaki Ezidi Hesen Mirado, kaldığı Mardin Midyad AFAD kampında, hastalandığı 5 gün içerisinde tedavi edilmediği için yaşamını yitirdi.

27 Mayıs’ta dişlerinden kan geldiği için eşi Şirin Evdo ile birlikte kamptaki sağlık çalışanlarına görünen Mirado, burada tedavi edilmezken, Midyat Devlet Hastanesine gitti.

Buradan da Mardin Devlet Hastanesine sevk edilen Mirado, daha sonra Batman’daki hastaneye yönlendirildi.

Batman’da tedavi için kendisinden günlük istenilen bin 500 TL’yi ödeyemeyen Mirado, 31 Mayıs’ta yaşamını yitirdi.

Ailesinin verdiği bilgiye göre ise Mirado daha önce beyin felci ve kalp krizi geçirmiş.

HDP’den Başbakan’a: Neden tedavi edilmedi?

Konuyu Meclis’in gündemine de taşıyan HDP’li Feleknas Uca, Hesen Mirodu’nun Başbakanlığa bağlı AFAD kampında bu şekilde ölmesinin hem Türkiye’nin hem de uluslararası hukuki yükümlülüklerin ihlali olduğunu belirtti.

“Bu uygulama bütün insani değerleri ayaklar altına almıştır” diyen Uca, Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları sordu:

  • Başbakanlığa bağlı olan AFAD kampında kalan 65 yaşındaki Êzidî Hesen Mirado’nun tedavi edilmediği için hayatını kaybettiği bilginiz dâhilinde midir?
  • Mardin’in Midyat ilçesinde yer alan AFAD kampında kalan 65 yaşındaki Êzidî Hesen Mirado neden tedavi edilmemiştir?
  • AFAD kamplarında kalıp tedavi olamadığı için hayatını kaybeden Êzidî sayısı kaçtır?
  • Suriye’li mültecilerle aynı kampta yaşayan Êzidîler, devlet hastanelerinden ücretsiz sağlık hizmeti alımı ve ücretsiz ilaç temin edebilirken Êzidîlerin bu haklardan yararlanamamasının sebebi nedir? Bu çifte standardın sebebi nedir?
  • AFAD kamplarında kalan hasta Êzidî sayısı kaçtır? Bu hastalar sağlık hizmetlerinden yararlanmakta mıdır?
  • Hesen Mirado’nun tedavi edilmemesinin gerekçesi nedir? Mirado’nun tedavisini engelleyen kişiler kimlerdir? Bu kişiler hakkında herhangi bir soruşturma başlattınız mı?
  • Midyat Devlet Hastanesi, Mardin Devlet Hastanesi ve Batman Devlet Hastanesi’nin hayati tehlikesi olduğu halde Hesen Mirado’yu tedavi etmediği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise söz konusu hastane yetkilileri hakkında herhangi bir soruşturma başlattınız mı?
  • Hesen Mirado’nun tedavisi için Batman Devlet Hastanesi’nin günlük tedavi için bin 500 TL istediği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise hastane yetkilileri hakkında herhangi bir soruşturma başlattınız mı?
  • Üç yıl önce Şengal’de soykırıma uğrayıp ülkemize sığınan Êzidîlerin ülkemizdeki yasal statüsü nedir? Ülkemizde yaşayan Êzidîlere herhangi bir yasal statü verme yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  • AFAD kamplarında kalan Suriyeli sığınmacılara verilen yasal statünün benzerinin üç yıldır Şengal’de soykırıma maruz kalıp ülkemize gelen Êzidîlere verilmemesinin sebebi nedir?