Ana SayfaGüncelAİHM tutuklu HDP milletvekilleri için Türkiye’den savunma istedi

AİHM tutuklu HDP milletvekilleri için Türkiye’den savunma istedi

HABER MERKEZİ – AİHM, HDP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Demirtaş ve tutuklu HDP milletvekilleri için Türkiye’den savunma istedi.

Tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve diğer HDP’li milletvekillerinin avukatlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptıkları başvuruda yeni gelişme yaşandı.

Tutuklu milletvekillerinin avukatlarından Ramazan Demir, AİHM’in Türkiye’den savunma istediğini açıkladı.

Savunma için Türkiye’ye 20 Ekim’e kadar süre verdiğini belirten avukat Demir, AİHM’in Türkiye’ye vekillerin tutukluluğunun, “hakların kısıtlanmasının sınırını” düzenleyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18. maddesinin ihlali olup olmadığını sorduğunu söyledi.

Gazete Karınca’ya konuşan Demir, AİHM’in ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bugüne kadar konu ile ilgili başvuruya yanıt verilmemiş olduğuna değinerek, AYM’nin bu tutumunun makul süre şartlarını taşıyıp taşımadığını da sorduğunu belirtti.

Demir şunları söyledi:

Bu da bir nevi AYM’nin bu tür başvurularda ne kadar etkili olup olmadığını tartışmaya açmış oldu.

AİHM’in savunma istemesi vekil tutuklamalarıyla ilgili Türkiye’nin amacının sorgulandığı bir durumu ortaya çıkarttı. Vekil tutuklamalarının seçme ve seçilme hakkını ihlal edip edilmediğini de sorgulayan bir başvuru.

Hükümet yetkililerinin hedef gösteren suçlamalarına karşılık AİHM’in bu başvurusu tutuklamanın “makul şüphesi” durumunu ve tutuklamanın siyasi amacının olup olmadığını sorgulayan bir başvuru.

AİHM ayrıca vekillerin söz ve demeçlerinden, barışçıl gösterilere katılmalarından ötürü yargılanmalarının başvurucuların ifade ve toplantı özgürlüğünü ihlal edip etmediğini soruyor. Ayrıca bu ihlaller kanın tarafından öngörülüp öngörülmediğini soruyor.

Bu da sözleşmenin 10 ve 11’inci maddeleri açısından tutuklamalarının kanuni gerekçesini sorguluyor.

Tutuklu vekiller

Halkların Demokratik Partisi’nin 11 milletvekili tutuklu bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı olan ancak parti üyeliği ve milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklu bulunuyor.