Ana SayfaGüncelAKPM’de konuşan Kerestecioğlu: Türkiye’de Pulitzer ödülü alması gereken gazeteciler cezaevinde

AKPM’de konuşan Kerestecioğlu: Türkiye’de Pulitzer ödülü alması gereken gazeteciler cezaevinde

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, AKPM’de yaptığı konuşmada tutuklu gazetecilere dikkat çekerek  “Türkiye’de Pulitzer ödülü alması gereken gazeteciler içerde” dedi. Halktan saklanan bilgilerin teşhir edilmesi gerektiğini söyleyen Kerestecioğlu, “Bu işi de ancak araştırmacı gazeteciler yapabilir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) yaz oturumunun ikinci gününde konuşma yaptı, Türkiye’deki tutuklu gazetecilere dikkat çekti.

Kerestecioğlu, medyanın yolsuzluğa karşı çıkabilmek ve mücadele edebilmek için gerekli bilgileri sağlamak konusunda önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

Dünyanın bütün ülkelerinde, ama en çok demokratik olmayanlarda, hükümetler, generaller, şirketler, belediyeler ve genellikle gücü temsil edenler, halktan bazı şeyler saklarlar.

“Halktan saklanan bilgiler teşhir edilmeli”

“Halktan saklanan bu bilgilerin teşhir edilmesi gerekir. Bu işi de ancak araştırmacı gazeteciler yapabilir” diye konuşan Kerestecioğlu, ayrıca araştırmacı gazeteciliğin toplumun bilgi alma hakkını sağladığını da sözlerine ekledi.

Pulitzer’in, gazeteciliğin hükümetleri denetleme misyonun mimarlarından olduğunu anımsatan Kerestecioğlu, Türkiye’de Pulitzer ödülü alması gereken gazetecilerin hapiste olduğunu ifade etti:

Araştırmacı gazeteciliğin sembollerinden Nokta dergisi kapatıldı. Cumhuriyet gazetesinden 12 yönetici ve gazeteci tutuklu. Sebep, Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait TIR’larla Suriye’deki gruplara silah ve cihatçı sevkini kanıtladığı iddia edilen ve savcılık dosyasından alındığı belirtilen görüntülerin bu gazetede yayımlanmasıydı.

“KHK’ler yüzünden 2 bin 500 gazeteci işini kaybetti”

Kerestecioğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu’nun da Cumhuriyet Gazetesi davasından tutuklandığını hatırlatarak ise şunları söyledi:

Temmuz 2016’dan bu yana en az 156 medya organı kanun hükmünde kararnamelerle kapatıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre yaklaşık 2 bin 500 gazeteci ve medya çalışanı bu nedenle işini kaybetti.


Kaynak: dihaber