Ana SayfaGüncelAlman basını: Kılıçdaroğlu haklı ancak harekete geçme konusunda çok gecikti

Alman basını: Kılıçdaroğlu haklı ancak harekete geçme konusunda çok gecikti

HABER MERKEZİ – Alman basını CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin yorum haberlere yer verdi. Frankfurter Rundschau gazetesi, “Muhalefet lideri haklı ancak harekete geçme konusunda çok gecikti” yorumunda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun 25 yıl hapis cezasına çarptırılması ve tutuklanmasının ardından başlattığı “Adalet Yürüyüşü” Alman basınında da yankı buluyor.

Frankfurter Rundschau gazetesinde Frank Nordhausen imzasıyla yayımlanan yorum, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Adalet Yürüyüşü’ ile ilgili.

Haberde, “Muhalefet lideri haklı ancak harekete geçme konusunda çok gecikti” yorumunda bulunuluyor. Buna neden olarak da “HDP’den bir dizi milletvekili ve yüzlerce partili dayanaksız bir biçimde terör suçlamasıyla cezaevine girdiğinde kıpırdamamıştı” değerlendirmesi gösteriliyor.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Frankfurter Rundschau gazetesinde “Hiç olmamasındansa geç olsun” başlığı ile yayımlanan yorumda şu satırlar göze çarpıyor:

Muhalefet lideri haklı ancak harekete geçme konusunda çok gecikti. Kılıçdaroğlu Halkların Demokrasi Partisi’nden (HDP) bir dizi milletvekili ve yüzlerce partili dayanaksız bir biçimde terör suçlamasıyla cezaevine girdiğinde kıpırdamamıştı. CHP milletvekillerinin TBMM’de yapılan oylamaya katılmalarını sağlayarak, vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasını da mümkün kılmıştı. Binlerce masum insan bu temizlik ve gözaltı dalgasının kurbanı olduğunda protesto edilmesi çağrısında bulunmadı. Ta ki kendi partisi hedef alınana dek. İşte o zaman Kılıçdaroğlu gerçek ve görünen muhalefetin sinyalini verdi. Türkiye’de bunun için çok uzun süre beklendi.

Geç harekete geçti ama hiç harekete geçmemesinden iyidir. Hatta tarihi bir dönüm noktası bile olabilir. Kılıçdaroğlu yürüyüşü yeterince destek bulmazsa büyük bir riske girmiş olur. Şu ana dek her şeyi doğru yaptı. Bilinçli olarak parti sembollerinden vazgeçti ve barışçıl yürüyüşü yeni bir darbe girişimi olarak karalayan hükümete yakın medyanın provokasyonlarına tepki vermedi. Erdoğancılar laik solcuların otokrasiye karşı çıkabilecek tek güç olduğunu biliyorlar. Laik solun harekete geçerek koalisyon oluşturması, Türkiye’de sarsılan demokrasi için bir umut ışığı ve her türlü desteği hak ediyor.

Tutuklu vekiller, düşürülen vekillikler

Halkların Demokratik Partisi’nin halihazırda 11 milletvekili tutuklu bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı olan ancak parti üyeliği ve milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklu bulunuyor.

Yine partinin Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ’ın 21 Şubat’ta milletvekilliği, 9 Mart’ta da parti üyeliği düşürülmüştü. Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın vekilliği ise 9 Mayıs’ta düşürülmüştü.

Geçtiğimiz günlerde de HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün milletvekilliğinin düşürülmesi kararı alınmıştı.