Ana SayfaDünyaAlmanya’dan ‘İncirlik üssünden çekilme’ açıklaması

Almanya’dan ‘İncirlik üssünden çekilme’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Almanya Savunma Bakanı von der Leyen, Alman askerlerinin İncirlik üssünden Ürdün’e aktarılması kararı üzerinde uzlaştıklarını nihai kararın Çarşamba günü verileceğini açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Ankara’da mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeden İncirlik krizinin çözümüne ilişkin bir sonuç çıkmadı.

Almanya milletvekillerine İncirlik üssüne girişine izin verilmemesiyle başlayan krizin çözülmemesi üzerine Almanya’daki siyasi partiler ‘İncirlik’ten çekilme’ noktasında birleşti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Berlin’de yaptığı açıklamada, Alman askerlerinin İncirlik üssünden Ürdün’e aktarılması için gerekli hazırlıkların yapıldığını kaydetti.

“Vekillerimize izin verilmemesi kabul edilebilir değil”

Hristiyan Demokrat Birlik partili (CDU) Bakan von der Leyen, “IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede İncirlik’in uygun bir hava üssü. Ancak vekillerimizin askerleri ziyaret etmesine izin verilmemesi kabul edilebilir değil” olduğunu belirtti.

Bakan von der Leyen, federal hükümetin konuyla ilgili son kararı Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında vereceğini açıkladı.

Bakan, Ürdün’ün Azrak kentindeki hava üssünün İncirlik’e eş değer bir seçenek olduğunu ifade etti.

“İncirlik’ten çekilmek doğru bir karar”

Ankara’daki görüşmeden sonuç alınamamasını değerlendiren Alman Federal Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen şunları söyledi:

Şimdi federal hükümetin görevi, Almanya’nın Türkiye’de Tornado keşif uçakları konuşlandırmasıyla güvenlik ve dış politika alanlarında izlediği hedeflerin, başka bir yerden de herhangi bir kısıtlama olmaksızın yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda federal meclise bilgi vermektir.

Hristiyan Demokrat Birlik partili Röttgen, Spiegel Online haber portalına yaptığı açıklamada, aynı değerde başka bir seçenek olduğu takdirde, Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilerek başka bir yerde konuşlandırılmasının “doğru bir karar” olacağını dile getirdi.

Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Alman Meclis Grubu Savunma Politikaları Sözcüsü Henning Otte ise “İncirlik’te askeri açıdan koşullar iyi olsa bile, Hristiyan Birlik için İncirlik’ten çekilmemiz gerektiği son derece açık” dedi.