Ana SayfaGüncelAsker ya da polisin zırhlı aracı 10 ayda yedi can aldı, HDP sordu: Kaç kişi yargılandı?

Asker ya da polisin zırhlı aracı 10 ayda yedi can aldı, HDP sordu: Kaç kişi yargılandı?

HABER MERKEZİ – Sadece 10 ay içerisinde yedi kişi asker ya da polisin zırhlı aracı dolayısıyla yaşamını yitirdi. Konuyu bir kez daha Meclis gündemine taşıyan HDP, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Kürt illerinde ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan olaylara neden olan kolluk kuvvetleri hakkında başlatılan soruşturma sayısı kaçtır, bugüne dek kaç kişi açığa alınmıştır?” diye sordu.

2016 yılının Eylül ayından bu yana yani sadece 10 ay içerisinde yedi kişi zırhlı araçların çarpması ya da ezmesi sonucu yaşamını yitirdi.

En son Diyarbakır Lice’de bir yıldır araç trafiğine kapalı olan bir caddede askeri zırhlı aracın çarptığı Pakize Hazar isimli kadın hayatını kaybetti. Bu, 10 aydaki yedinci ölüm oldu.

HDP: Kaç kolluk kuvvetti hakkında dava açıldı?

Hazar’ın yaşamını yitirmesi üzerine konu bir kez daha Meclis’in gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, bölgedeki yasak uygulamaları ile operasyonları hatırlattığı soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan olaylara neden olan kolluk kuvvetleri hakkında başlatılan soruşturma sayısı kaçtır?” diye sordu.

HDP’li Uca’nın Lice’de Pakize Hazar’ın ölümü üzerine Soylu’ya yönelttiği sorular şu şekilde:

  • Lice’de 14 Haziran günü 70 yaşındaki Pakize Hazar’ın hayatını kaybetmesine neden olan zırhlı aracı olay esnasında kullanan kişi kimdir?
  • Olayın yaşandığı caddenin trafiğe kapalı olduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise cadde trafiğe kapalı olduğu halde Pakize Hazar’ın ölümüne yol açan olayın yaşanmasının sebebi nedir?
  • Söz konusu olay ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Olayın yaşandığı yeri gösteren MOBESE, güvenlik kamerası ve zırhlı araç içerisinde bulunan kamerada kayıtlar mevcut mudur? Kayıtlar mevcutsa, bunlar soruşturma kapsamına dâhil edilmiş midir?
  • Olay esnasında araçta yer alan kişi sayısı kaçtır? Söz konusu kişiler kimlerdir?
  • Son bir yıldır Diyarbakır ve ilçelerinde zırhlı araçların çarpması ve/veya zırhlı araçların neden olduğu kazalar sonucu yaşamını yitiren yurttaş sayısı kaçtır?
  • Son iki yılda Kürt illeri genelinde zırhlı araçların çarpması veya zırhlı araçların sebep olduğu trafik kazaları sonucu kaç kişi yaralanmıştır, kaç kişi hayatını kaybetmiştir?
  • Son iki yılda Diyarbakır başta olmak üzere çatışmaların yaşandığı Kürt illerinde ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan olaylara neden olan kolluk kuvvetleri hakkında başlatılan soruşturma sayısı kaçtır? Bu soruşturmalar sonucu kaç kolluk kuvvetti hakkında dava açılmıştır? Bu davalar ne şekilde sonuçlanmıştır? Söz konusu kolluk kuvvetlerinden kaç kişi açığa alınmıştır?
  • Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölgelerde can kayıplarının yaşanmaması için ne tür önlemler alınmaktadır?

Son 10 ayda yaşanan ölümler

Sadece son 10 ayda zırhlı asker ya da polis araçları dolayısıyla yedi kişi yaşamını yitirdi. dihaber’in çetelesine göre;

  • 6 Eylül 2016 tarihinde Dersim kent merkezi Seyit Rıza Meydanı’nda polise ait Kobra tipi zırhlı araç yoldan karşıya geçmeye çalışan 71 yaşındaki Naciye Özdemir’e çarptı, yaşlı kadın yaşamını yitirdi.
  • 9 Şubat 2017’de Mardin’in Dargeçit ilçesinde okuldan eve giden ilkokul öğrencisi 7 yaşındaki Berfin Dilek, zırhlı polis aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.
  • 27 Nisan 2017’de Diyarbakır kent merkezi Gevran Caddesi’nde askeri zırhlı aracın çarptığı 55 yaşındaki Hatun Elhuman yaşamını yitirdi.
  • 28 Nisan 2017’de Van’da zırhlı polis aracının çarptığı 2 yurttaştan Sami Uçan kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Yine Van’da takip eden bir hafta içinde 7 kişi zırhlı araçların çarpması sonucu yaralandı.
  • 4 Mayıs 2017 gecesi Şırnak’ın Silopi ilçesinde zırhlı bir polis aracının bir eve çarpması sonucu Furkan ve Muhammed Yıldırım adındaki iki kardeş hayatını kaybetti.
  • Son olarak 14 Haziran’da Lice’de sokakta yürüyen 70 yaşındaki Pakize Hazar isimli yaşlı kadın, her iki yakasında polis lojmanları, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Hükümet Konağı binaları bulunduğu için bir yılı aşkın süredir araç trafiğine kapalı olan cadde üzerinde zırhlı aracın kendisini ezmesi sonucu yaşamını yitirdi.
Previous post
Kılıçdaroğlu 'Adalet Yürüyüşü'nün ilk gününü tamamladı: 'Şenlik havası içinde yürüyüşümüzü yaptık'
Next post
TÜSİAD: 'Adalete güven' unsuru zedelendi