Ana SayfaDünyaAvrupa Komisyonu Başkanı: İdam cezası geri getirilirse müzakereler sona erer

Avrupa Komisyonu Başkanı: İdam cezası geri getirilirse müzakereler sona erer

HABER MERKEZİ – Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki katılım müzakerelerinin şu aşamada devam etmesi gerektiğini ancak idam cezasının geri getirilmesi halinde bu sürecin de sona ereceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, dün Berlin’de Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki katılım müzakerelerine ilişkin açıklama yaptı.

Juncker yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kısa bir süre önce idam cezasının geri getirilmesi konusunda uzun bir görüşme yaptıklarını ve bu toplantıda idam cezasının geri getirilmesinin katılım müzakerelerinde aşılmaması gereken bir kırmızı çizgi olduğunu söylediğini belirtti.

Jean-Claude Juncker

Avrupa Komisyonu Başkanı, “(Erdoğan’a) ‘İdam cezasını geri getirirseniz, o zaman müzakereleri de bitirme zamanı gelmiş olur’ dedim” diye konuştu.

Juncker, şu aşamada Türkiye ile müzakerelerin durdurulmaması gerektiği görüşünde olduğunu söyledi ve ekledi:

Ancak Türkiye bir gün üye olabilir mi, bunu gerçekten bilmiyorum.

İdam cezasının kaldırılması

BBC Türkçe’nin haberine göre Ağustos 2002’de AB reformları kapsamında DSP-MHP-ANAP hükümeti döneminde “Savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç” idam cezası kaldırılmıştı.

2004 yılında AKP hükümeti döneminde Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 13. Protokolü’nü imzalamasının ardından gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile yasalardan da çıkarılmıştı.

Ancak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Erdoğan idam cezasını yeniden konulmasını defalarca gündeme getirmiş ve parlamentoya gerekli değişiklikleri yapma çağrısında bulunarak, gerekirse konunun referanduma götürüleceğini söylemişti.