Ana SayfaGüncelAyasofya’da ezan okunması: Yunanistan’ın kınamasına ‘kınama’ ile yanıt

Ayasofya’da ezan okunması: Yunanistan’ın kınamasına ‘kınama’ ile yanıt

HABER MERKEZİ – Ortodoks Hristiyanlar için tarihi açıdan özel bir öneme sahip olan Ayasofya’da Kadir Gecesi programı düzenlenmesi, sabah ezanı okunmasına ve bunun televizyonda yayınlanmasına Hristiyan cemaati tepkili. Yunanistan kınama mesajı yayınlarken Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise etkinliği kınayan Yunanistan’ı kınadı. Yunanistan’ın yanı sıra Avrupa Kiliseler Birliği de Ayasofya’daki etkinliklere tepki gösterdi. Açıklamada Ayasofya’nın ‘camiye çevirme girişimlerinin uluslararası toplumu rencide ettiği’ belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katıldığı Ayasofya’daki Kadir Gecesi özel etkinliğine Yunanistan tepki göstermişti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yayınladığı yazılı mesajında, “Ayasofya’da Diyanet İşleri Başkanı’nın da mevcudiyetinde Kuran okunması, ibadet yapılması ve bunun televizyonda yayınlanmasını kınıyoruz” denilmişti.

Sert bir tepki de Ortodoks ve Protestan mezheplerinin çoğunun üye olduğu Avrupa Kiliseler Birliği’nden (CEC) geldi.

DW Türkçe’nin haberine göre Merkezi Cenevre’de bulunan CEC’in Brüksel’deki ofisinden yapılan yazılı açılamada, Ayasofya’daki Kadir Gecesi etkinliğiyle “insanlığın en kutsal değerlerinin siyasi araç olarak kullanıldığı” ifade edildi.

Açıklamada Ayasofya’nın camiye dönüştürülmeden önce bin yıldan fazla bir süredir Hristiyan- Ortodoksların ana merkezi olduğu ve 1934’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından müze haline getirilmesiyle günümüzde modern Türkiye’de din özgürlüğü idealinin bir sembolü olduğu belirtildi.

Açıklamada, ‘Ayasofya’nın UNESCO’nın Kültür Mirası listesinde yer alan bir kültür varlığı olduğu, bu mekanı camiye çevirme girişimlerinin uluslararası toplumu rencide ettiği’ belirtildi.

Dışişlerinden yanıt

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Yunansitan’ın “kınama mesajına” “kınama” ile yanıt verdi.

Dışişleri Bakanlığının bu sabah yayımlanan yazılı mesajında “Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Ayasofya’da Kur’an-ı Kerim ve ezan okunmasına yönelik açıklamasını kınıyoruz” denildi.

Dışişleri açıklamasında Yunanistan konuyu ‘çarpıtmakla’ suçlanırken, dini özgürlükler konusunda eleştirildi.

“Başkentinde henüz ibadete açık bir cami de bulunmayan Yunanistan’ın açıklamasında belirttiği dinler arası diyalogdan ne anladığı, soru işaretine sebep olmaktadır” denilen açıklamada, Ayasofya’da neden Kuran ya da ezan okunduğu konusuna ise değinilmedi.

Ne olmuştu?

Ayasofya’da Kadir Gecesi nedeniyle düzenlen özel etkinliğe Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de katılmıştı.

Tarihi yapıdaki Kadir Gecesi özel programının ardından Ayasofya’da sabah ezanı okunmuştu.

Program TRT Diyanet’ten canlı yayınlanırken, okunan sabah ezanı da Diyanet’in Twitter hesabından paylaşılmıştı.

Ayasofya’nın önemi

Bizans İmparatorluğu’nun İstanbul’da inşa ettiği en büyük kilise olma özelliği taşıyan Ayasofya, Ortodoks Hristiyanlar için tarihi açıdan özel bir öneme sahip.

537 yılında inşası tamamlanan Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından camiye dönüştürülmüş, Cumhuriyet döneminde ise müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştı.

Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılacağı tartışmalarının zaman zaman Türkiye gündeminde yer bulması, Türkiye ile Yunanistan arasında gerginliğe yol açıyor.