Ana SayfaGüncelBaşbakan Yıldırım: ‘ABD, Rakka operasyonunun başladığını bildirdi’

Başbakan Yıldırım: ‘ABD, Rakka operasyonunun başladığını bildirdi’

HABER MERKEZİ – Başbakan Yıldırım, ABD’nin Rakka kent merkezinin IŞİD’den kurtarılması için planlanan operasyonun başladığını bildirdiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen iftar programında bazı medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir arada geldi.

Yıldırım programda gündemdeki başlıklara dair değerlendirmelerde bulundu.

‘Sosyal medya siyasetçilerin işini zorlaştırıyor’

Sosyal medyanın iletişim en önemli aracı haline geldiğini söyleyen Yıldırım, “Şimdi her olay anında, saniyelerle duyurulabiliyor” dedi ve bunun da siyasetçilerin işini zorlaştırdığını söyledi. Yıldırım, “Önce bilen biz değil, siz oluyorsunuz. Önce bilince tabii olayın takdimi, gelişimi, yankıları da ona göre farklı oluyor. Gelişen dünyaya bizim de kendimizi değiştirerek uyarlamamız lazım. Bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

‘ABD, Rakka operasyonun başladığını bildirdi’

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından IŞID’e karşı uluslararası koalisyon ile koordineli olarak yürütülen Rakka kent merkezine yönelik operasyona ilişkin de konuşan Yıldırım, ABD’nin operasyonun 2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece başladığını bildirdiğini söyledi.

Operasyonda “ABD’nin uyguladığı yöntemi tasvip etmediklerini” belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

Bu konuda her düzeyde rahatsızlığımızı ifade ettik ancak onlar bize, ‘Bunun bir seçim olmadığını, mecburiyet olduğunu ve bu operasyon sonrası PYD/YPG ile ilişkilerin uzun süreli devam ettirilmeyeceğini, taktiksel bir iş birliği olduğunu’ ifade ettiler ve bize gereken güvenceleri verdiler. Verilen güvence ne? Burada kullanılacak silahların daha sonra ülkemizde terör gruplarının eline geçmemesi ve terör faaliyetlerinde güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza karşı kullanılma ihtimalinin doğmaması. Bunu özellikle takip edeceklerini ifade ettiler.

  DSG, Azadi Barajı'nı kurtardı, Rakka’ya girmeye hazırlanıyor: ‘Kadınları IŞİD’in esaretinden kurtaracağız’

Türkiye’deki zeytinliklerin sanayileşmeye açılmasına neden olacak ‘Üretim Reform Tasarısı’na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, düzenlemeyi savundu. Düzenlemeye karşı çıkanları da eleştiren Yıldırım şunları söyledi:

Alternatif olarak yatırım amaçlı bu alanların kullanılması icap ediyorsa bu bir kurul marifetiyle değerlendirilecek, uygun görülmesi halinde de Bakanlığın oluruyla izin verilebilecek. Tabii bununla kalmıyor, burada kullandırılan saha da aynı miktarda tekrar zeytinlik alanına dönüştürülmüş olacak.

Son 15 yılda Türkiye, zeytinlik alanlarda mevcudun üzerinde çok fazla yeni alanlar oluşturdu. Şu anda Avrupa’da iki numarayız, 2030’da birinci sıraya yükseleceğiz. Yani öyle takdim ediliyor ki sanki zeytinlik alanlarını tarumar etmişiz, yok etmişiz. 2002’ye göre zeytin alanları, zeytin üretimi arttı ve Türkiye, Avrupa’da ikinci sıraya yükseldi. Mesele bundan ibaret.

Yani kimse ‘zeytin hamisi’ kesilmesin, zeytinlerin sahibi burada.

  Zeytin üreticileri anlatıyor: Bizi yok saydılar, ekolojik dengeyi altüst edecekler