Ana SayfaGüncel‘Ben devletim’ diyen gardiyanlardan tutuklulara ‘Kürtçe işkencesi’ iddiası: Önce darp sonra hücre cezası

‘Ben devletim’ diyen gardiyanlardan tutuklulara ‘Kürtçe işkencesi’ iddiası: Önce darp sonra hücre cezası

HABER MERKEZİ – Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde üç tutuklunun ‘arkadaşları ile Kürtçe konuştukları ve uyarılara rağmen konuşmaya devam ettikleri’ gerekçesiyle gardiyanlar tarafından darp edildiği iddia edildi. Ayrıca bu 3 tutukluya 15’er gün hücre cezası verildiği belirtiliyor.

Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 10 Mayıs’ta telefon görüşmesi sonrası koridorda karşılaştıkları arkadaşları ile Kürtçe konuşan 3 tutuklunun ‘feci şekilde darp edildiği’ iddia edildi.

dihaber’in haberine göre tutuklulara, Kürtçe konuştukları için yaşanan tartışma sonrası koğuşlarına gelen 15’e yakın gardiyan tarafından işkence yapıldı.

Bu nedenle tutukluların vücutlarında yara ve morluklar oluşurken, Yalçın Keskin isimli tutuklu ise maruz kaldığı darp nedeniyle gözlerinde görme kaybı yaşadı.

Gardiyanlar hakkında işlem yok, tutuklulara hücre cezası

Cezaevi yönetimi şiddet uygulayan gardiyanlarla ilgili herhangi bir işlem yapmazken, tutuklular Sinan Çelik, Taner Yıldız ve Yalçın Keskin’e ise 15’er gün hücre cezası verildi.

Tutuklu Çelik’in savunması: “‘Ben devletim, her şeyi yaparım’ dediler”

Ayrıca Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı, gardiyanların işkencesine maruz kalan tutuklular hakkında ‘bütün uyarılara rağmen kendi aralarında konuştukları’, ‘odalarına gelen gardiyanları tekme ve yumruklarla darp ettikleri’, ‘devlete ve cumhurbaşkanına küfür ettikleri’ iddiasıyla soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında savunma yapan tutuklulardan Sinan Çelik, kaldığı odanın havalandırma kapısının mazgalından koridora baktığı sırada telefon görüşmesine çıkan Mehmet Şirin Çelik isimli arkadaşıyla kısa bir süreliğine selamlaştığını belirterek, bu sırada gardiyanın sesini yükselterek kendilerine hakaret içeren söylemlerde bulunduğunu anlattı.

İtiraz ettikleri gardiyanın kendilerine, “Ben devletim, ben bağırırım ve her şeyi de yaparım” demesi üzerine tartıştıklarını ifade eden Çelik, gardiyanın havalandırmanın kapısını tekmeledikten sonra mazgaldan “Siz görürsünüz” diyerek tehdit içeren sözler sarf ederek ayrıldığını kaydetti.

Çelik, aynı gardiyanın tartışmadan 5 dakika sonra yaklaşık 15 gardiyan ile birlikte kaldıkları odaya gelerek kendilerini yere atıp, 20-25 dakika boyunca tekme ve yumruklarla darp ederek, ‘en ağır işkenceyi’ uyguladığını söyledi.

Darp sırasında başlarını iki elleri arasına alıp kendilerine gelen tekme darbelerinden koruma dışında herhangi bir personele fiziki veya sözlü saldırı, küfür ve hakarette bulunmadıklarını vurgulayan Çelik, şu savunmayı yaptı:

Bize darp, işkence ve hakaret eden personeller kendilerini temize çıkartmak, suçlarını ört pas etmek için devlet kurumlarını kullanıyorlar. Bize saldıran personellerin isimlerini ve haklarında suç duyurusunda bulunacağımızı söylediğimizde gardiyanlar ‘Bizim hakkımızda herhangi bir suç duyurusunda bulunursanız biz de sizi devlete, cumhurbaşkanına ve ilgili görevlilere hakaret ettiğinizi ve isyana teşebbüsten hakkınızda soruşturma açarız’ dedi. Bu söylemlerin tümü tamamen bu suçu örtbas etme girişimidir.

Hem darp ettiler hem şikayetçi oldular

Tutukluları tekme ve yumruklarla feci şekilde darp eden gardiyanların, soruşturma kapsamında verdiği ifadelerin birbirine tıpa tıp benzemesi ise dikkat çekiyor.

Gardiyanların verdikleri ifadelerde tutukluların darp edilme nedeninin ‘Kürtçe konuşma’ olduğu da anlaşılıyor.

Sicil numaralarıyla ifade veren gardiyanlar, telefon görüşmesi biten Mehmet Şirin Çelik’in koridorda beklerken B/8 koğuşunda bekleyen tutuklularla Kürtçe bir şeyler konuştuğunu, görevli personellerce uyarılmasına rağmen Kürtçe konuşmaya devam ettiğini, Çelik’in tutukluları galeyana getirmek için slogan attığını iddia ediyor.

Bunun üzerine Sinan Çelik, Taner Yıldız ve Yalçın Keskin isimli tutukların kaldığı B/8 koğuşuna müdahale edildiğini, burada bulunan tutukluların gardiyanları tekme ve yumruklarla darp ederek küfür ettiğini öne süren gardiyanlar, bazı gardiyanların yüzlerinde çizik, morarma ve yaralanma olduğunu ileri sürerek, 3 tutukludan şikâyetçi oldu.

Karara itiraz edildi

Tutuklular da karara karşı Elazığ İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu.

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili yürüttüğü soruşturma ise devam ediyor.

Previous post
CHP'li vekilden Gülmen ile Özakça ve HDP'li Baluken ile Çelik'e ziyaret
Next post
O AN'lar | Dünyanın dört bir yanından haftanın öne çıkan fotoğrafları