Ana SayfaEkolojiBitlis’te asker ve korucuların ‘keyfi tutumu’ yüzünden hayvanlar telef oldu

Bitlis’te asker ve korucuların ‘keyfi tutumu’ yüzünden hayvanlar telef oldu

HABER MERKEZİ – Bitlis’te asker ve korucuların köylülerin elinde izin belgeleri olduğu halde “çobanlık izni yok diye” el koyduğu hayvanların bir kısmı telef oldu. Konuyu Meclis’in gündemine taşıyan HDP’li Mizgin Irgat, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na “Tek geçim kaynağı olan vatandaşa haksız hukuksuz ve keyfi bir şekilde yaşatılan bu zararlar karşılanacak mıdır?” diye sordu.

Bitlis’e bağlı Orta Kapı köyü sakinleri küçükbaş hayvanlarını iklim şartlarından dolayı kış mevsiminde Siirt ilinin yaylalarında, yazın ise Bitlis ilinin uygun bölgelerinde otlatıp üretim yapıyor.

Bu, doğanın ve mevsimlerin döngüsüne göre yıllardır süregelen bir uygulama.

Öyle ki bugüne dek bu konuda yurttaşlar arasında herhangi bir çatışma ve huzursuzluk yaşanmış da değil.

Ancak 10 Haziran’da sosyal medyada da yer alan görüntüler ve yine köylülerin verdiği bilgilere göre Siirt Kaymakamlığı’nın verdiği izin belgesi olduğu halde Bitlis’in Orta Kapı Köyü’nde asker ve korucular köylülerin bu talebine engel oldu.


[Ötekileri Postası’nda yer alan görüntülere BURADAN bakabilirsiniz.]


Askerler izin belgesinin içeriğine bakmadan koyunları Karınca Karakolu bölgesine götürdü ve Bitlis’ten Siirt’e geri gönderdi.

Geri gönderilen 2 bin küçükbaş hayvanın 13’ü ise yolda telef oldu.

Konu Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat bu konuyu Meclis’in gündemine taşıdı.

Hayvan sahiplerinin izin belgesi olduğunu ancak asker ve korucuların buna rağmen hayvanların geçişine izin vermediğini belirten Irgat,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e “Bu durumdan haberdar mısınız?” diye sordu.

Irgat, asker ve korucuların engellemesi nedeniyle  bazı hayvanların telef olduğunu hatırlattığı soru önergesinde, “Tek geçim kaynağı olan vatandaşa haksız hukuksuz ve keyfi bir şekilde yaşatılan bu zararlar karşılanacak mıdır?” sorusuna da yanıt istedi.

HDP’li Irgat’ın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik’ten yanıtlamasını istediği sorular şu şekilde:

  • Hayvan sahiplerinin ellerinde kaymakamlıktan alınmış izin belgesi olduğu halde hayvanların  geçişine izin vermeyen asker ve korucuların bu geçişe izin vermemesinin nedeni nedir? Bu görevliler hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
  • İki bine yakın küçükbaş hayvanı Bitlis’ten Siirt’e geri gönderen karakol komutanının Kaymakamlığın izin belgesini dikkate almamasından haberdar mısınız, bilginiz dahilinde midir?
  • Yaz aylarında küçükbaş hayvanlarını yaylalara götürmek zorunda kalan çiftçilerin izin alma zorunluluğu bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
  • Siirt’e geri gönderilen 2 bin küçükbaş hayvanın 13’ü taşıma sırasında telef olmuştur. Tek geçim kaynağı olan vatandaşa haksız hukuksuz ve keyfi bir şekilde yaşatılan bu zararlar karşılanacak mıdır?
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hayvancılığı destekleme ve geliştirme politikaları arasında köylülerin hayvanlarına el koymak bulunmakta mıdır?