Ana SayfaGüncelBoş arazileri yeşillendiren Van Belediye Meclisi’ne soruşturma: ‘Görevi kötüye kullandılar’

Boş arazileri yeşillendiren Van Belediye Meclisi’ne soruşturma: ‘Görevi kötüye kullandılar’

HABER MERKEZİ – 2011 depreminde ağır hasar gördüğü için yıkılan kamu binalarına ait arazileri yeşil alan ve park olarak değerlendiren 70 kişilik Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla “Görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremin ardından ağır hasar gördüğü için yıkılan eski Van Araştırma Hastanesi, Devlet Hastanesi, askeriyeden arda kalan boş araziler ve diğer kamu kurum ile kuruluşlara ait arazileri yeşillendirme projesi ile değerlendiren Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi hakkında soruşturma açıldı.

Soruşturma, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla “Görevi kötüye kullanma” ve “Kamuya ait alanları yetkiye girmeden planındaki niteliği değiştirme” gerekçesiyle açıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Avukat Abdulbasit Bildirici, İçişleri Bakanı Soylu’nun izniyle açılan soruşturmaya 10 gün içinde itiraz edeceklerini söyledi.

dihaber’e yaptığı açıklamada Bildirici, soruşturma ile hedeflenen amacın ‘rant’ olduğunu söyledi:

Depremde yıkılan kamu binalarının yerleri merkeziydi. Bundan dolayı meclis olarak depremden sonra yıkılan yerleri planda parka çevirdik. Eski Araştırma Hastanesi’nin alanı 27 dönüm. Maraş Caddesi üzerinde merkezi bir yer. Bunu da planda park yaptık. Dedik ki; burası park olsun, yeşil alan olsun. Bunun dışında askeriyeyi şehir merkezlerinden dışarıya çıkardılar. Askeriyenin çıkmış olduğu bir alan vardı o da büyük bir alandı. 20-30 dönüm civarında bir alandı. Bu alanı da planlamada park olarak belirledik. Buraları park ve yeşil alan yapalım dedik.

Kayyum atandıktan sonra bu yerlerin planları değiştirildi. Niye? Birilerine satacaklar. Oraya bina dikecekler. Kamu kurumu yapacaklar ve ranta çevirecekler.

Kayyumun, park ve yeşil alana çevirdikleri alanların planını değiştirmekle yetinmediğini aktaran  kişilik Belediye Meclisi’nin hiçe sayıldığını, haklarında soruşturma başlatan kayyumun ise adına ‘encümen’ dediği 4 kişi ile aldığına dikkat çekti.

“Halk yerel seçimlerde bizi seçti” diyen Bildirici, itiraz sonuçlarını beklediklerini belirtti.