Ana SayfaGüncelBrexit müzakerelerinin ilk aşamasında ‘anlaşmazlık’: May’in teklifi AB’ye göre ‘yeterli değil’

Brexit müzakerelerinin ilk aşamasında ‘anlaşmazlık’: May’in teklifi AB’ye göre ‘yeterli değil’

HABER MERKEZİ – Pazartesi günü, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla ilgili görüşmeler Brüksel’de başlamıştı. Britanya ve AB arasında uzlaşma sağlamak için gerçekleştirilen müzakereler sırasında Theresa May, ‘Birleşik Krallık’ta 5 yıl yaşamış AB vatandaşlarının eğitim, sağlık ve sosyal yardım gibi konularda Birleşik Krallık vatandaşları ile aynı haklara sahip olmasını’ önermişti. AB yetkilileri, teklifin kapsamını yeterli bulmadı ve teklifin ‘beklentilerin altında olduğunu’ belirtti.

Britanya’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılmasıyla (brexit) ilgili görüşmeler Pazartesi günü Brüksel’de başlamıştı.

AB, Brexit müzakerelerinin sırayla ve üç aşamada yapılmasını planlıyor.

Bu üç aşama ‘geri çekilme, ilişkilerin geleceği ve geçiş dönemi’ olarak tanımlanıyor.

İlk aşama: Geri çekilme

Pazartesi günü başlayan ‘geri çekilme aşamasının’ Aralık 2017’de tamamlanması bekleniyor.

Bu aşamada tarafların, Britanya’nın AB’den çıkışının mali boyutunu, AB’de yaşayan Britanyalı ve Britanya’da yaşayan AB vatandaşlarının durumunu, İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda’yı yakından ilgilendiren yeni sınır düzenlemelerini tartışması planlanıyor.

Taraflar öncelikli olarak AB’de yaşayan Britanyalılar ve Britanya’da yaşayan AB’liler hakkında uzlaşmaya varmak istiyor.

AB vatandaşları Britanya’da, Britanya vatandaşları AB’de hangi haklara sahip olacak?

Ancak bunun gerçekleşebilmesi için vatandaşların durumuyla ilgili zorlu sorunların üstesinden gelmeleri gerekiyor.

Bu sorunlar arasında, başka ülkede yaşayan aile üyelerinin –özellikle de çocuklarının– hangi haklara ne kadar sahip olacağı ve yasal bir anlaşmazlık olması durumunda hangi kurumun vatandaşların haklarını garanti altına alacağı gibi cevaplanması gereken teknik sorular bulunuyor.

Bu konuya ilişkin AB, Avrupa Adalet Divanı’nın; Britanya ise Britanya mahkemelerinin vatandaşların haklarını garanti altına alan kurum olmasında ısrar ediyor.

Brexit görüşmeleri ve görüşmelerde üç aşama

Brüksel’de düzenlenen AB Konseyi kapsamında Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, geçtiğimiz günlerde Britanya’daki AB vatandaşlarına yönelik teklifini  sunmuştu.

Diğer AB üyesi ülkelerin yaklaşık 3 milyon 200 bin vatandaşının yaşadığı Britanya’nın Başbakanı May, “Birleşik Krallık’ta 5 yıl yaşamış AB vatandaşlarının eğitim, sağlık ve sosyal yardım gibi konularda Birleşik Krallık vatandaşları ile aynı haklara sahip olmasını” önermişti.

AB üyesi ülkelerde yaşayan yaklaşık 1 milyon 200 bin Birleşik Krallık vatandaşına da benzer şekilde davranılmasını talep etmişti.

27 AB ülkesinin liderlerine konuşan May, “kimsenin ülkeyi terk etmesini ve ailelerin bölünmesini istemediğini” iddia etmişti.

‘Bu ilk adım ama yeterli değil’

AB zirvesine girerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Jean-Claude Juncker ise Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasından sonra, birlik üyesi vatandaşlarının haklarını koruma önerisine “bu ilk adım ama yeterli değil” yorumunu getirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise bugünkü açıklamasında öneriyi “iyi bir başlangıç” olarak nitelendirdi.

‘Teklif beklentimizin altında, AB vatandaşlarının durumunu daha kötüye götürebilir’

Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB vatandaşlarının haklarının gündemlerinde ilk sırada olduğunu söyledi.

Tusk, Britanya’nın teklifinin ‘beklentilerinin altında olduğunu’ belirtti.

Tusk ayrıca, teklifin ‘AB vatandaşlarının durumunu daha da kötü hale getirebileceğinin’ altını çizdi.

Tusk, teklifin daha detaylı bir değerlendirmesi için Britanya hükümetinin teklifi pazartesi günü yayınlamasını bekleyeceklerini belirtti.


Karınca Dış Haberler