Ana SayfaDünyaBrezilya, Venezuela’ya biber gazı göndermeyecek: ‘Topluluk kontrolüne yönelik ihracat yok’

Brezilya, Venezuela’ya biber gazı göndermeyecek: ‘Topluluk kontrolüne yönelik ihracat yok’

HABER MERKEZİ – Brezilya hükümeti, ‘Venezuela’daki gösterilerde hükümetin protestoculara uyguladığı şiddeti gerekçe göstererek Venezuela’ya biber gazı ihracatını durdurdu. Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada ‘topluluk kontrolüne yönelik hiçbir ekipmanın ihracatına izin vermeyecekleri’ belirtildi.

Brezilya hükümeti, Venezuela’daki gösterilerde ‘hükümetin protestoculara şiddet uyguladığı’ iddiasıyla biber gazı ihracatını durdurma kararı verdi.

Biber gazı ihracatını durdurma kararını Brezilya Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ortak olarak aldı.

Venezuela’nın çağrısı üzerine biber gazı ihracatı durduruldu

Kararın, Venezuela muhalefetinin çağrısı üzerine alındığı belirtildi.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Venezuella Silahlı Kuvvetleri’ne biber gazı sevkiyatı yapacak olan şirkete Nisan ayından beri izin verilmediği bildirildi.

Şirket tarafından ihraç edilen biber gazı, plastik mermi ve ses bombası gibi ‘kontrol altında üretilen ürünlerin ihracatı’ için gerekli onayları verme sorumluluğunun ise Brezilya güvenlik güçlerinde olduğu biliniyor.

Biber gazı şirketinden yapılan açıklamada ise Venezuela ile devam etmekte olan iki anlaşmaları olduğu söylendi ancak anlaşmanın detaylarına dair bilgi verilmedi.

‘Venezuela’da katliam yapılıyor, topluluk kontrolüne yönelik ihracata izin yok’

Reuters‘a konuşan Brezilyalı bir basın mensubu, “Brezilya muhalif kanatın bu isteğini yerine getirmeye karar verdi; çünkü Venezuela’da katliam yapılıyor” dedi.

Brezilya hükümet yetkilisi ise ‘topluluk kontrolüne yönelik hiçbir ekipmanın ihracatına izin vermeyeceklerini’ belirtti.

Venezuela muhalif lideri Henrique Capriles, Brezilya’nın biber gazı ihracatını durdurmasını takdirle karşıladı ve Maduro’ya protestoları bastırması için ne kadar az ülkenin yardımcı olmak istediğine dikkat çekti.

Capriles, “Brezilya, sevkiyat için gerekli izni vermeyerek kesinlikle doğru olanı yaptı. Diğer ülkelerle de konuşma halindeyiz. Şu ana kadar tek anlaşmazlık Çin ile’’ dedi.

Şirket uyardı: ‘Güvenlik güçlerinin ateşli silah kullanmak dışında bir tercihi kalmayabilir’

Şirketin ürünlerinin Türkiye’den Bahreyn’e birçok ülkede protestoları bastırmak için kullanılmıştı. Bunun üzerine şirketin ihracat politikaları dikkatleri üzerine çekmişti.

Şirket cuma günü yaptığı açıklamada, ‘müşterileri hakkında siyasi bir yargıda bulunmadıklarını’ belirtti.

Şirket ayrıca, ihracatın engellenmesinin “güvenlik güçlerinin ateşli silahlar kullanmak dışında alternatifi kalmamasıyla” sonuçlanabileceği konusunda uyardı.

Ne olmuştu?

Venezuela’da son iki ayda hükümet karşıtı sokak protestoları artış göstermişti.

‘Gıda kıtlığı’ üzerine çıkan protestolarda devlet başkanı Nicolas Maduro suçlanırken genel seçim öne çıkan talep olmuştu.

Maduro kanadı ise gösterileri ‘sağ ve şiddet yanlısı’ olarak değerlendirmişti.

Gösterilerde şu ana kadar hükümet ve muhalefet destekçilerinin, güvenlik güçlerinin ve sivil halkın da yer aldığı 72 kişi hayatını kaybetti.


Karınca Dış Haberler