Ana SayfaDünyaBRİTANYA SEÇİMLERİ | May ‘oynadığı kumarı kaybetti’, muhafazakarlar çoğunluğu yitirdi

BRİTANYA SEÇİMLERİ | May ‘oynadığı kumarı kaybetti’, muhafazakarlar çoğunluğu yitirdi

HABER MERKEZİ – İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit müzakerelerinde elini kuvvetlendirmek ve parlamentoda sandalye sayısını artırmak için gittiği erken seçimlerde sahip olduğu çoğunluğu yitirdi. Britanya basını May’in erken genel seçim kararıyla ‘oynadığı kumarı kaybettiğini’ yazarken, İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn ise May’e istifa çağrısı yaptı. Ancak istifa çağrılarına kulak asmayan May, hükümeti kurma iznini aldığını ve bunun için Demokratik Birlik Partisi ile birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Britanya genel seçimlerinde oy sayım işleminin bitimine kısa bir süre kalırken, Muhafazakar Parti yarışı önde götürüyor ancak parti sahip olduğu çoğunluğu yitirdi.

Meclis’te bir partinin çoğunluğu sağlaması için 326 sandalyeye ulaşması gerekiyor.

Theresa May’in muhafazakarları 650 sandalyeli parlamentoda sandalyelerin 318’ini aldı, ana muhalefetteki İşçi Partisi ise 261 milletvekili çıkardı.

Kuzey İrlanda’da İngiltere ile birliği savunan Demokratik Birlik Partisi (DUP) erken genel seçimlerin kilit partilerinden biri haline geldi ve sandalye sayısını 10’a yükseltti.

May’den ‘istikrar’ açıklaması

Theresa May, yaptığı ilk konuşmada ‘istikrar’ vurgusu yapmıştı.

“Şu anda bu ülkenin, her şeyden daha fazla ihtiyacı olan, bir istikrar süreci” diyen May, şöyle devam etmişti:

Eğer Muhafazakâr Parti sandalyelerin çoğunluğunu ve muhtemelen oyların çoğunu kazanırsa bu durumda üzerimize düşen görev, bu istikrar sürecini sağlamak olacaktır ve tam olarak yapacağımız budur.

Corbyn’den May’e istifa çağrısı

İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn ise Başbakan May’e istifa çağrısı yapmıştı.

İngiltere’nin istikrara ihtiyacı olduğunu belirten Corbyn, partisinin bunu sağlayacağını söylemişti.

İşçi Partisi lideri, sonuçlardan son derece gurur duyduğunu aktardı ve oyların gelecek için verildiğini, halkın kesintilere sırtını çevirdiğini belirtmişti.

May hükümeti kurma izni aldı

Ancak istifa etmeyen Theresa May seçimlerin sonlanmasının ardından hükümeti kurma izni için Buchingham Sarayı’nda Kraliçe Elizabeth ile 25 dakika görüştü.

Daha sonra Başbakanlık Konutu önünde kameraların karşısına geçen May, hükümeti kurma görevini aldığını ve Demokratik Birlik Partisi ile birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Kuracağı hükümetin ‘İngiltere’yi tarihindeki kritik bir dönemde ileriye doğru götüreceğini’ söyleyen May, “Bu hükümet 10 gün içinde başlayacak kritik Brexit müzakerelerinde ülkeye rehberlik edecek” dedi.

May açıklamasında “Bolluk ve fırsatın paylaşıldığı bir ülke” ifadelerini de kullandı.

Erken seçim kararını May almıştı

Therese May bir sonraki seçimler 2020 yılında yapılacak olmasına rağmen yedi hafta önce erken seçim kararı almıştı.

Bu kararı aldığında May’in seçimlerden güçlü bir şekilde çıkacağı tahmin ediliyordu.

Britanya basını: May oynadığı kumarı kaybetti

Britanya basınında ise Başbakan Theresa May’in erken genel seçim kararıyla ‘oynadığı kumarı kaybettiğini’ yazdı.

Financial Times “Sandık çıkış anketlerine göre May’in seçim kumarı geri tepti” derken, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in ise tutkulu ve eski usul bir sosyalist kampanya ile partisinin desteğini artırdığını belirtti.

The Times gazetesi de “May’in büyük kumarı başarısızlığa uğradı” dedi.

‘May’e sandık çıkış anketi şoku’ manşeti atan Guardian gazetesi ise May’in kaybettiği kumarın ortaya çıkarttığı ‘şoke edici’ etkiden bahsetti. Gazete ayrıca Corbyn’in ülkenin dört bir yanında 100 miting ile taraftarlarını heyecanlandırmasının etkili olduğunu kaleme aldı.


Bu haber BBC Türkçe ile DW Türkçe’den derlenmiştir.