Ana SayfaÇalışma YaşamıÇalışma yaşamında OHAL bilançosu: İhraç edilen memur yerine ‘sözleşmeli’ personel

Çalışma yaşamında OHAL bilançosu: İhraç edilen memur yerine ‘sözleşmeli’ personel

HABER MERKEZİ – DİSK’in Emek Raporu’na göre darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le birlikte kamuda yaşanan ihraçlarla azalan personel yerine alınan personellerin büyük çoğunluğu “sözleşmeli”.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le birlikte kamuda yaşanan ihraçlara ilişkin rapor hazırladı.

Amerika’nın Sesi’nden Yıldız Yazıcıoğlu’nun haberine göre raporda kamu istihdamında 60 bin 611 kişilik azalma olduğunu belirtilerek, sözleşmeli ve taşeron personel artışına dikkat çekiliyor.

104 bin 771 ihraç

Rapora göre, OHAL’in başlangıç tarihi 21 Temmuz 2016 ile 29 Nisan 2017 arasında “herhangi bir somut gerekçe ya da kanıt sunulmaksızın, sadece terör örgütüne aidiyeti, iltisakı ya da irtibatı bulunduğu önündeki genel iddialarla” toplam 104 bin 771 kamu görevlisi ihraç edildi.

Haklarında ihraç kararı verilenlerce yapılan itirazların ise sadece 1389’u sonuç verdi. Halen 103 bin 38 kamu personeli hakkında ihraç kararı geçerliliğini koruyor.

İhraç edilenler arasında 5 bin 295 akademisyen bulunuyor.

Rapora göre ihraç edilen personel yerine iş güvencesine sahip memur alımı yerine sözleşmeli personel alındı.

2016 yılı haziran ayında 154 bin 171 olan sözleşmeli personel sayısı, 2016 aralık ayında 26 bin 206 kişi (yüzde 17) artarak 180 bin 377’ye yükseldi.

Raporda, belediyelerde taşeron şirketlerde çalışan işçi sayısı 309 bin olarak açıklandı.

Bu rakam belediyelerdeki istihdamın yüzde 73’ünün iş güvencesiz şekilde taşeron şirketler aracılığıyla gerçekleştirildiğini gösteriyor.

Belediyelerden ihraç edilen işçi ve memur sayısı ise 2 bin 189 oldu. Belediyelerden ihraç edilen 25 işçi ise görevine iade edildi.

Belediyelerle ilgili şirketlerde taşeron işçi çalıştırmada sendikalılara yönelik baskı uygulandığı ve bu şekilde işsiz kalanlar olduğu da belirtildi.