Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu ve Gabriel’den ortak basın toplantısı: Almanya’ya İncirlik izni çıkmadı

Çavuşoğlu ve Gabriel’den ortak basın toplantısı: Almanya’ya İncirlik izni çıkmadı

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’le ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  İncirlik krizine ilişkin, “Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya’ya ziyaret mümkün” dedi. Başbakan Binali Yıldırım ise Gabriel’le görüşmesini iptal etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Almanya milletvekillerine İncirlik üssüne girişine izin verilmemesiyle başlayan krizin ardından ilk kez Türkiye’ye geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Die Welt gazetesinin Türkiye’de tutuklanan muhabiri Deniz Yücel konusuna değindi ve şöyle konuştu:

‘Yücel’le ilgili suçlamalar gazetecilikle ilgili değil’

Yücel’le ilgili suçlamalar terörle ilgili, gazetecilikle ilgili değil. Bağımsız yargı Yücel’le ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Biz konsolosluk erişimi dahil elimizden gelen desteği veriyoruz. Bu başka ülkelerin vatandaşları için de geçerli. Gizli servisler Türkiye’de gazetecileri ajan olarak kullanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde başka bir ülkenin gazetecisi Türkiye’deki askeri üslerin fotoğrafını çekip Irak’a geçti. Bunla ilgili bir soruşturma başlatılınca, ‘vay efendim gazeteci’. Bu konuda hukuk işliyor.

Çavuşoğlu, Gabriel’den 15 Temmuz darbe girişimi sonrası haklarında işlem başlatılan ve şu an Almanya’da bulunan kişilere iltica hakkı tanınmamasını istedi.

İncirlik izni yok

İncirlik krizine ilişkin de konuşan Çavuşoğlu şunları söyledi:

Brüksel’de yaptığımız önerimiz, Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya’ya ziyaret mümkün.

Gabriel: Buradan çıksak bile Konya’da devam edeceğiz

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ise Alman birliklerinin İncirlik’ten taşınabileceğini belirterek şunları söyledi:

İncirlik ziyaretinin mümkün olmadığını söylediler. Bunu iç siyasete bağlıyorum. Ancak Alman ordusu bir parlamento ordusudur. Buradaki birliklerin başka yere kaydırılması ilişkilerin kötüye gitmesi anlamına gelmez. Buradan çıksak bile Konya’da devam edeceğiz.

Gabriel, Türkiye’den ilticalar konusunda ortak bir çözüm bulamadıklarını belirterek, “Darbe girişimi şüphelileri için çok net delillere ihtiyacımız var. Mevkidaşıma iltica başvuruları için şunu söyledim. İltica başvuruları için bağımsız bir kurum var ve buna mahkemeler karar veriyor” dedi.

Başbakan görüşmeyi iptal etti

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Başbakan Binali Yıldırım’la da bir araya gelmesi bekleniyordu ancak Başbakan Binali Yıldırım’ın “yoğun programı” nedeniyle görüşmenin iptal edildiği açıklandı.