Ana SayfaGüncelCerrahpaşa’dan translara ilişkin ayrımcı karar

Cerrahpaşa’dan translara ilişkin ayrımcı karar

HABER MERKEZİ – Cerrahpaşa Tıp Fakültesi cinsiyet geçiş ameliyatlarında kısırlaştırma yapmama kararı aldı. LGBTİ örgütleri bu ayrımcı kararı kararı yargıya taşıyacak.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin translara ilişkin ayrımcı bir karar aldığı ortaya çıktı.

Fakülte, son dönemde cinsiyet geçişi davalarında mahkemece zorunlu tutulan sterilizasyon ameliyatını (kısırlaştırma) yapmama kararı aldı.

Cumhuriyet’ten Hilal Köse’nin haberine göre kararın gerekçesi ise geri dönüşümü olmayan organ kaybı, erkek görünümlü hastaların kadın doğum servislerinde yatırılmasının başka hastalara rahatsızlık vermesi ve üniversite kampüsünün taşınacak olması olarak gösterildi.

LGBTİ örgütleri konuyu yargıya taşımaya hazırlanırken, insan hakkı savunucuları da kısırlaştırmaya karşı olsalar da gerekçenin hukuka aykırı olduğunu ifade ediyor.

Karar yasaya aykırı

Üniversite tarafından alınan karar, 11 Mart tarihinde BİMER’e şikayet edildi.

Şikayet başvurusunda, Medeni Yasa’nın 40. maddesi kapsamında ülkede yasal olarak gerçekleştirilen cinsiyet geçiş operasyonlarının, mahkeme sevkiyle, kişinin üremeden sürekli biçimde yoksun olması şartına bağlı olduğu hatırlatıldı.

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Kadın Doğum Servisi’nde yapılması gereken ameliyatların, yalnızca önceden gün verilmiş trans erkeklere yapıldığı belirtildi ve “Yeni başvurular kabul edilmemektedir. Kurumda görevli doktor kurul kararı gereği artık ameliyatların yapılmayacağını tarafıma telefonla beyan etmiştir” denildi.

‘Ameliyat için gün alanlar endişe içinde’

Transeksüellerin yasanın da gerekli gördüğü ve zorunlu olarak belirttiği bu ameliyatın kurul kararıyla yapılmaması, pek çok transın cinsiyet geçiş sürecinde probleme sebep olduğu vurgulanan başvuruda, şu ifadelere yer aldı:

Pek çok trans erkek bu sorundan mustarip. Kurumdan gün almış 30 trans erkekten özellikle ameliyat tarihleri yakın olanların, operasyonun yapılmayacağı endişesi taşıdıklarını iletmek isterim. Yasal bir ameliyata kurul kararıyla engel olunmasının gerekçesini bir vatandaş ve bir hasta olarak rica ediyorum. Uygulamanın, yeni trans erkek hasta kabul etmemenin, pek çok vatandaşın sağlığa erişim hakkının ihlal edilmesi anlamına geldiğini bildirmek isterim. Sizlerin sağlık hakkına erişimde yapacağınız iyileştirmelerin olacağına inanıyoruz.