Ana SayfaGüncelCezaevinde koğuş mümessillerinden çocuklara cinsel istismar ve şiddet

Cezaevinde koğuş mümessillerinden çocuklara cinsel istismar ve şiddet

HABER MERKEZİ – Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde yaşları 15 ile 17 arasında değişen 20’ye yakın çocuğun kaldığı koğuşun mümessili olan iki çocuğun diğer çocukları cinsel istismar ve şiddete maruz bıraktığı ortaya çıktı. Savcılığın ise olaydan 5 ay sonra soruşturma açtığı öğrenildi.

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde idare tarafından yaşları 15 ile 17 arasında değişen 20’ye yakın tutuklu ve hükümlü çocuğun kaldığı koğuşun mümessili (temsilcisi) olarak belirlenen iki çocuğun diğer çocukları cinsel istismar ve şiddete maruz bıraktığı ortaya çıktı.

dihaber’in haberine göre olay, 2013 yılının Ekim ayında Diyarbakır E Tipi Cezaevi Ek Bina’da bulunan 12 numaralı çocuk koğuşunda gerçekleşti.

Çocuk koğuşunun mümessili olan 1996 doğumlu B.Ç. ile yardımcısı 1997 doğumlu B.G. isimli çocukların, koğuşta kalan çocuklara yönelik keyfi ve işkenceye varan uygulamalarda bulunduğu belirtiliyor.

Ayrıca B.Ç. ile B.G.’nin cezaevi idaresinin desteğini alarak koğuşu yönettiği ve koğuşta ‘ağalık düzeni’ kurduğu söyleniyor.

İstismar ve şiddetin skalası

Mümessillerin çocuklara yönelik istismar ve şiddetinin skalası şöyle:

  • Koğuş mümessili B.Ç. ve yardımcısı B.G., olay tarihinde yaşları 15 ile 17 arasında değişen 14 çocuğu sürekli sopalarla dövdü ve ayaklarının altında mendil tutuşturup darp etti.
  • Bazı çocukların kıyafetlerine ve paralarına zorla el koyan B.Ç., kendisine zorla masaj yaptırdığı 2 çocuğu cinsel istismara maruz bıraktı.
  • B.Ç. ve B.G., cinsel istismar ve kötü muamelede bulunduğu çocukları cezaevinde yaşananları kimseye anlatmamaları için tehdit etti.

Nasıl ortaya çıktı?

Olanlar, cinsel istismara maruz kalan bir çocuğun yaşadıklarını 13 Ekim 2013’te cezaevinde görevli bir gardiyana anlatmasıyla öğrenildi.

Muayene için hastaneye sevk edilen çocuklardan bazıları darp ve cebir olduğu yönünde doktor raporu aldı.

Ardından koğuştaki çocuklar, cezaevindeki diğer koğuşlara dağıtıldı.

Savcılık 5 ay sonra soruşturma açtı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olaydan 5 ay sonra soruşturma başlattı ve koğuşta kalan tüm çocukların ifadesine başvurdu. Ancak bu sürede koğuş mümessili B.G. tahliye olduğu için ifadesi alınmadı.

İfadelerinde yaşadıklarını anlatan çocuklar, koğuş mümessili B.Ç. ve yardımcısı B.G.’den şikayetçi oldu.

Ayrıca savcılık ifadesinde çocukların cezaevi idaresine yazdığı şikayet dilekçelerinin ‘kaybolduğu’ ortaya çıktı.

Dilekçelerin dosyada olmadığı söylenen çocuklar, şikayet dilekçeleri yazdıklarını ancak akıbetinin ne olduğunu bilmediklerini söyledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili yürüttüğü soruşturmayı 2 yıl sonra tamamlayarak 3 sayfalık iddianame hazırladı.

Mümessile 210 yıla kadar hapis istemi

Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, “Çocuğun basit cinsel istismarı”, “Yaralama”, “Nitelikli yağma” ile suçlanan koğuş mümessili B.Ç.’nin 108 yıldan 210 yıla kadar, yardımcısı B.G.’nin ise 105 yıldan 195 yıla kadar hapis ile cezalandırılması istendi.

İddianamede, cezaevinde B.Ç. ve B.G.’nin kötü muamelesine maruz kalan 10 çocuk mağdur, 5 çocuk ise müşteki olarak yer aldı.

Savcı, istismar olayının mağdur ifadeleri, cezaevi tutanağı ve özellikle de S.K.’nin ifadesi ile ‘kuvvetli bir şüphe kazandığını’ vurguladı.

Savcı, B.Ç. ve B.G.’nin yağma, kasten yaralama suçunu fikir ve eylem birliği içinde gerçekleştirdiğini, B.Ç.’nin bu suçlamalara ek olarak cinsel istismar suçunu işlediğini ifade etti.

Basit yaralama suçuna takipsizlik

Savcı, B.G. ve B.Ç. hakkında basit yaralama suçundan açılan soruşturmada ise takipsizlik kararı verildiğini ifade etti.

Savcı, çocuk koğuşunda yaşananlarla ilgili cezaevi idaresinin ihmali olup olmadığına dair bir bilgiye ise yer vermedi.

Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde şu ana kadar 9 duruşması görülen dava devam ediyor.