Ana SayfaGüncelCHP’den AKP’ye ‘Körfez krizi’ uyarısı: İhvan’ı desteklemekten, Rabia simgesinden vazgeçin

CHP’den AKP’ye ‘Körfez krizi’ uyarısı: İhvan’ı desteklemekten, Rabia simgesinden vazgeçin

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Katar krizine ilişkin alması gereken tutuma dair bir dizi öneri sıraladı, uyarılarda bulundu. CHP lideri, “İhvan’ı destekleyecek siyasetten Adalet ve Kalkınma Partisi uzak durmalı. Aynı şekilde Rabia simgesinden de vazgeçmeli” dedi.

Partisinin haftalık grup toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  Körfez’de süren krize dair hükümete uyarılarda bulundu.

CHP lideri ”Katar İhvan’a desteğini kesmeli. Bu konuda İhvan’ı destekleyecek siyasetten Adalet ve Kalkınma Partisi uzak durmalı. Aynı şekilde Rabia simgesinden de vazgeçmeli. Türkiye, Suudi Arabistan ile Katar arasında taraf olmamalıdır” dedi.

Ayrıca kıdem tazminatı, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak olan ve zeytinliklerin ‘idam fermanı’ olarak değerlendirilen ‘Üretim Reformu Tasarısı ve darbe girişiminin ‘siyasi ayağı’ da Kılıçdaroğlu’nun gündemindeydi.

CHP liderinin gündeme dair açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Körfez krizi

Suudi Arabistan dahil 7 ülke Katar’ı teröre destek vermekle suçladılar ve vatandaşlarını kendi ülkelerinden çıkmaya davet ettiler. Bereket ayında İslam dünyasının kendi içine düştüğü çelişkiye bakın. Karışan Ortadoğu’dan can kaybından akan kanlardan herkesin ders çıkarması lazım. Eğer siyaseti etnik kimlik inanç üzerinden yaparsanız acıyı ve kanı asla önleyemezsiniz. Bizim bu konuda hükümete önerilerimiz var. Katar İhvan’a desteğini kesmeli yani Müslüman Kardeşler’e. Bu konuda İhvan’ı destekleyecek siyasetten Adalet ve Kalkınma Partisi uzak durmalı. Aynı şekilde rabia simgesinden de vazgeçmeli. Çünkü Mısır Suudi Arabistan ve BAE Müslüman Kardeşler’i teör örgütü olarak görüyor. Ne yerli ne milli. Bir terör örgütünün 4 parmağını getirdiniz kendi simgeniz yaptınız. İkincisi Yemen’deki kirli savaşın bitirilmesi konusunda Türkiye’nin her türlü desteği vermesi lazım. Türkiye, Suudi Arabistan ile Katar arasında taraf olmamalıdır.

Kıdem tazminatı

Darbeler işçi haklarına darbe vuruyor, peki darbeden sonra iktidara gelenler neden işçilerin hakkını vermedi? 1980 sonrası yapılan siyaset etnik kimlik inanç yaşam tarzı üzerinden oldu. İşçinin kimliği ne olursa olsun hakkını savunmak hepimizin görevidir. Sendikalılardan fazla taşeron işçisi var.

Kayıt dışı çalışmayı önlemek için komisyonlar kurulur. Bunlar hepsi hikayedir. Kayıt dışı çalışmayı önlemenin tek bir yolu vardır o da sendikalı olmaktır. Şimdi oturup düşünmek zamanıdır. Siz uzlaştığınız sürece hiçbir itirazımız olmaz. Ancak bir dayatma kültürüyle kıdem tazminatı TBMM’ye gelirse, yine sizin sözcünüz biz olur, her türlü demokratik hakkımızı kullanır, engellemeyi yaparız.

Zeytinliklerin ‘idam fermanı’

Zeytin, Kur’an-ı Kerim’de de ismi geçen ağaçtır. Zeytinden ne istiyorsunuz, zeytin ağacından ne istiyorsunuz? Ranta doymuyorlar, şimdi zeytin ağacını nasıl yok ederiz onun çabası içindeler. 167 milyon zeytin ağacımız var. Zeytinyağı üretiminden dünya üretiminin yüzde 6’sını Türkiye tek başına yapıyor. Niçin zeytinle ilgili böyle bir karar geliyor TBMM’ye? Zeytin dalı barışın sembolüdür. 2002’den bu yana zeytin ağaçlarının katliamıyla ilgili kanun tasarıdır getirdiler. 6 kez parlamento reddetti. Maden arayacaklar madencilerin isteği üzerine. Servetse servet yerin üstünde bırak yerin altındakini. Zeytinle ilgili mücadeleyi parlamentoda yapacağız. Sizlerde dışarıda her türlü desteği verin.

Darbe girişimi

Darbe ile ilgili kafamızda büyük sorular var. Komisyondaki arkadaşlarımız bizim tarihimize geçecek çok önemli bir raporu hazırlıyorlar. Sorduk arkadaş darbeyi araştırma komisyonu kurduk neden gereğini yapmıyorsunuz? Kaçtılar. Kim kaçtı? Siyasal iktidar kaçtı. Ayrıntılar ortaya çıkmasın millet yeteri kadar bilmesin diye. Bunu eleştirdiğiniz zaman şehit 249 kişinin malına vicdanına sahip çıkıyorsunuz.

Adil Öksüz olayını ilk biz dile getirdik. Kim bu Adil Öksüz? Niye tutuklanmaz? En son MİT açıklama yapıyor. Bizim yaptığımız açıklamalar milli güvenliğimize zarar vermektedir. Adil Öksüz demek ki çok önemli bir adam. Nasıl oluyor da Adil Öksüz milli güvenliğimize zarar veriyor? O.K. diye birisi MİT’e gidiyor diyor ki orada da şunlar şunlar oluyor. İfadeler alınıyor MİT Müsteşarı helikopterle kaçırılacakmış. Sonra O.K.’nın MİT’te askerlerin darbe yapacağı da ifadeden çıktı. Askerlerin darbe yapacağını anlatan O.K.’nın bu ifadesi kamuoyundan niçin gizlendi? Sonra O.K. MİT elemanı olarak istihdam edilmeye başladı. Bir daha hiçkimse O.K.’nın ifadesine başvurmasın diye.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genel başkanı 11 Nisan 2017’de katıldığı programda darbenin olduğu gün hedef saptırmak amacıyla Erdoğan’ı bekleyen uçaklar var diyor. 3 ayrı noktada uçak bekliyorsa senin bundan haberin var, bilgin var. Ben bu soruyu sormazsam karanlık noktalar nasıl aydınlanacak? MİT’in haberi var Genelkurmay’ın haberi var kimin haberi yok Binali Yıldırım’ın. Niçin haber verilmez? Ne MİT Müsteşarı ne genelkurmay başkanı hiç kimse başbakana telefon açıp söylemiyor. Ben 249 şehidin canını kanını malını arıyorum.

Söylemiştim FETÖ’cülerin baklavacılar, pastacılar kolu öğretim üyeleri Kavurmacı’lar fırıncılar vardı. Şimdi de FETÖ’nün damatlar kolu çıktı. Ne istediniz de vermedik diyenler dışarıda damatlar içeride. OHAL kararnameleri ile hak arayan insanlar içeride ama Türkiye’yi acımasız bir şekilde FETÖ’ye teslim edenler dışarıda. Darbenin siyasi ayağı ortaya çıkıncaya kadar her türlü mücadeleyi yapmaya Türk milletine söz veriyoruz. Darbenin siyasi ayağını ortaya çıkaracağız.