Ana SayfaGüncelCHP’li Doğan: Süryani mülklerinin Diyanet’e devri Lozan’a aykırı

CHP’li Doğan: Süryani mülklerinin Diyanet’e devri Lozan’a aykırı

HABER MERKEZİ – CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan ve beraberindeki heyet, Mardin’de Süryani cemaatinin temsilcileri ile bir araya geldi. Görüşme ardından açıklama yapan Doğan, Lozan Antlaşması’nın ihlal edildiğini belirterek “Bugün, Süryanilere yönelik yapılan bu uygulamanın yarın tüm azınlık gruplarına doğru genişletileceği endişesi içindeyiz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan, İl Kadın Kolları Başkanı Bahar Kılıç ve Midyat İlçe Başkanı Aydın Paksak’tan oluşan bir heyet, Süryanilere ait çok sayıda kilise, manastır, mezarlık gibi mülklerin önce Hazine’ye ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesi üzerine Mardin’in Midyat ilçesine giderek Süryani cemaati ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Turabdin ve Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Timotheos Samuel Aktaş, Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, Süryani Avukat Rudi Sümer ile bir araya gelen Doğan, uygulamanın Lozan Antlaşması’nın ihlali olduğuna dikkat çekti.

‘Mülkler cemaatlerin varolma meselesi’

Süryanilere yönelik uygulamanın yayılmasından endişe duyduklarını belirten Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesini hatırlatarak ‘Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçe sorunu mu vardır? Maddi sıkıntı mı yaşamaktadır ki Mardin’deki Süryanilerin malına mülküne el konulmuştur?’ dedi.

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Bugün burada olmamızın nedeni, birkaç gün önce basında burada bulunan Süryanilere ait en büyük manastırlardan biri olan Mor Gabriel Manastırı’nın ve buradaki Süryani cemaatinin en kıymetli mülklerinin hazineye devredildiği ve sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiğine dair haberler çıktı. Biz de bu konu hakkında yerinde bilgi almak üzere buraya geldik. Konunun iki boyutu var; bir hukuki boyutu, bir de manevi boyutu. Hukuki boyutu kısmında, vakfın avukatı meslektaşım aslında kamuoyuna bir bilgilendirme yaptı. Tamamen hukuksuz bir uygulama. Kadastro sırasında bu mülklerin belediye vasıtasıyla hazineye aktarılması ve sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisi söz konusu. Her ne kadar yani Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bu konuda Twitter hesabı üzerinden bir yalanlama geldiği iddia edilse de, şu ana kadar gelen bilgiler işlemin bu şekilde olduğu doğrultusunda. Azınlık cemaatlerine ait mülkiyet meselesi hep bir mal varlığı, bir mal mülk meselesi olarak değerlendiriliyor. Oysa bu mülkler, bu cemaatlerin var olma meselesi aslında. Yani burada bahsettiğimiz şey bir dükkan, bir ev değil, bunlar ibadethane, mezarlık gibi kutsal mekanlar ve daha da önemlisi bu toplumların kültürlerini önce muhafaza etmeleri ve sonrasında da bu kültürlerini sonraki kuşaklara aktarmalarını sağlamalarını en önemli vasıtası.

‘Süryaniler için de adalet diyoruz’

Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilen 7 milyar lira civarındaki bütçe yetmemiş midir Süryanilerin acaba malına mülküne göz dikmişler. Biz bunun açıklanmasını istiyoruz. Buradan iktidara sesleniyoruz, lütfen bu yanlış işlemden burada bulunan cemaatin bu ülkeyle olan bağlarını ciddi anlamda rencide eden bu işlemden bir an önce geri dönsünler, bu tasarrufu iptal  etsinler. Sayın Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile de bu konuyu görüşüyor olacağız. Ben bu vesileyle buradan Sayın Genel Başkanımızın başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ne de bir selam göndermek istiyorum. ‘Herkes için adalet’ diyerek yola çıktık. Toplumun tüm kesimlerinin adalete ihtiyacı var, Mardin’den Süryaniler için de adalet diyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ayşe Kulin: Kadının açık ara ezildiği bir ülkede yaşarken feminist olmamak mümkün mü?
Sonraki Haber
‘Adalet Yürüyüşü’nün 13. günü: Provokasyonlara karşı 12 maddelik kural listesi