Ana SayfaGüncelÇipras’tan ‘mahkemeye saygı’ vurgusu: Yunanistan’da adaletle yönetim arasında büyük bir ayrım var

Çipras’tan ‘mahkemeye saygı’ vurgusu: Yunanistan’da adaletle yönetim arasında büyük bir ayrım var

HABER MERKEZİ – Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşen Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz sonrası Atina’ya sığınan askerleri istedi. Çipras ise Yıldırım’a ‘mahkeme kararına saygı’ hatırlatmasında bulunarak “Yunanistan’da adalet ile yönetim arasında büyük bir ayrım var. Mahkemeye saygı göstermek zorundayız” sözleriyle yanıt verdi.

Başbakan Binali Yıldırım, Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

İki liderin basına kapalı gerçekleşen görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürerken, görüşme sonrası açıklamalarda ise liderlerin gündeminde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan’a sığınan askerler vardı.

Yıldırım, “Darbeci askerleri isteriz” derken Çipras ise işlemlerinin henüz sonlanmadığını belirterek “Mahkeme kararına saygı duymalıyız” dedi:

Bildiğiniz gibi Yunanistan’da adaletle yönetim arasında büyük bir ayrım var. Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek zorundayız. Yunan yargısı bir karar verdi ve saygı göstermek zorundayız. İltica başvurusu süreci tamamlanmadı. Şunu açık bir şekilde söyleyebiliriz; söz konusu bir taleple ilgili bir kriz söz konusu değil. Türkiye’de demokratik kurumlara yönelik bir girişimde bulunuldu biz darbecilerin karşısında yer aldık. Biz darbecilerin ülkemizde kabul görebilecek kişiler olmadığını beyan ettik olaydan hemen sonra. Bu siyasi bir görüştür. Bizim Türkiye ile yaptığımız işbirliği çok önemli.

“Darbecilerin iadesini arzu ettiklerini” söyleyen Yıldırım ise şunları söyledi:

Yargı ile idarenin işleri her ülkede ayrıdır. Biz de bunu söylüyoruz. Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara tabii ki saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın.

Ege’deki gerginlik

Toplantıda Ege Denizi’nde son dönemde yaşanan gerginliklere de değinen Çipras, “Ege bölgede bir istikrar denizi olmalı. Bunun için iradeli bir tutum sergilemek zorundayız. Sayın Başbakan ile önümüzdeki dönemde irtibat halinde olmayı kararlaştırdık. Gerginlikleri ortaya çıkmadan önlemek konusunda anlaşmaya vardık” dedi.

Başbakan Yıldırım’da da Ege’de ihlallerin tek taraflı olmadığını karşılıklı olduğunu söyledi.

Yıldırım “Bunları asgari düzeye indirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yolu da doğrudan iletişim. Zaman zaman karşılıklı biz görüşeceğiz. Danışman ve bakanlarımız da bu konuda çalışacak. Askeri yetkililer de bir araya gelerek bu konuda ortak akıl arayacaklar. Bu zeminin varolduğunu gördüm” diye konuştu.

Kıbrıs sorunu

İki lider Kıbrıs’taki çözüm sürecine yönelik de değerlendirmelerde bulundu.

Çipras, “Kıbrıs’taki çözüm sürecine yönelik ise şunları söyledi: Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözüm her zamankinden önemli hale geldi. Bu konu bölge istikrarı konusunda da önemli. BM kararları çerçevesinde bu soruna bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Yıldırım ise “Kıbrıs konusu iki ülke için de çözülmesi gereken bir meseledir. Çözüm konusunda Çipras’ın da bizim de olumlu düşünceler içerisinde olduğunu ifade etmek isterim. Çözüm adil olmalı. AB-Türkiye ilişkileri bakımından çözümün gereken garantileri temin etmesi gerekiyor. Bu konuda da daha çok birlikte çalışma ihtiyacı olduğunu da konuşma fırsatı bulduk” açıklamasında bulundu.