Ana SayfaKültür-SanatDayanışma akademilerine bir ses: ‘Cahil Hoca’ Nor Radyo’da başlıyor

Dayanışma akademilerine bir ses: ‘Cahil Hoca’ Nor Radyo’da başlıyor

HABER MERKEZİ – Marmara Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyen Emre Tansu Keten ve Murat Büyükyılmaz’ın hazırlayıp sunduğu ‘Cahil Hoca’ Pazar saat 20.00’da Nor Radyo’da başlıyor. Programın ilk konuğu ise İstanbul Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Görkem Doğan.

Nor Radyo’da bu Pazar (18 Haziran) yeni bir program başlıyor: ‘Cahil Hoca’.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyenlerden Emre Tansu Keten ile iktisat fakültesi doktora öğrencisi Murat Büyükyılmaz’ın sunacağı ‘Cahil Hoca’, ismini Fransız düşünür Jacques Rancière’in kitabından alıyor.[1]

‘Cahil Hoca’, akademideki ihraçların ardından ‘parklarda, meslek odalarında, sendikalarda kurulan dayanışma akademilerine bir ses’ olarak start veriyor.

Tanıtımda ise programın meramı şöyle ifade ediliyor:

Devletin bütün alanlarında hegemonyasını ilan edip, kültürel ve düşünsel alanı ele geçirememiş olmasından büyük üzüntü duyan siyasi iktidar, uzun süredir aklında olan akademiyi ele geçirme planını, Barış için Akademisyenler’in bildirisi vesilesiyle başlatmış oldu. Yüzlerce akademisyenin sadece fikrini açıkladığı için kamu görevinden ihraç edildiği OHAL koşullarında, akademide kalanların bir kısmı iktidar memuru olmayı kabul ederken, bir kısmı korkudan oto-sansüre başvurup suya sabuna dokunmayan konuları “çalışmayı” tercih eder hale geldi, kimisi ise kendini attırmanın yollarını arıyor.

Ancak akademiye yönelik bu saldırı, saldırının muhatabı olanlar arasında “alternatif bir eğitim pratiği nasıl mümkün olur?”, “alternatif bir akademik çalışma ortamı nasıl inşa edilir?”, “kamu için bilgi üretimi hangi araçlarla devam ettirilebilir” gibi soruların da sorulmasını sağladı.

Cahil Hoca’da, konuklarımızla bu soruların izini sürerken, kamu için bilgi üretimi işinin iktidarın hapishaneye çevirmek niyetinde olduğu kampüslerin dışında da mümkün olduğunu kanıtlamaya çalışacağız. Akademisyenliğin, devletin bahşedebileceği bir sıfat olmadığının bilinciyle, yakalarda parti rozetleriyle oynanan akademi oyunuyla, dilimiz döndüğünce dalgamızı geçeceğiz. Parklarda, meslek odalarında, sendikalarda kurulan dayanışma akademilerine bir ses de Nor Radyo’dan vereceğiz.

Emre Tansu Keten ve Murat Büyükyılmaz’ın hazırlayıp sunacağı ‘Cahil Hoca’nın ilk programının ilk konuğu ise İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Görkem Doğan olacak.

Nor Radyo’da dinleyicilerle buluşacak olan ‘Cahil Hoca’ her Pazar saat 20.00’da başlayacak.


[1] ‘Bir zekânın başka bir zekaya tabi kılındığı yerde aptallaşma’ olduğu vurgusunun öne çıktığı ‘Cahil Hoca’da Fransız düşünür Rancière, bilgi ve öğrenme hiyerarşisine, öğrenme biçiminin eşitsiz yanına, hocaya dayalı aptallaştırıcı yönteme karşı bir başka anlatı çıkarır okurun karşısına. ‘Cahil Hoca’da bilen ile bilmeyenin, öğreten ile öğrenenin, kol emekçisi ile zihin emekçisinin, kısacası zekâların eşitliğinin önemine dikkat çekilir.
Metis Yayınları’ndan Savaş Kılıç çevirisiyle çıkan kitaba dair daha ayrıntılı bir özete buradan ve bir okuma parçasına da şuradan bakabilirsiniz.