Ana SayfaGüncelDevrimci Partililere ‘FETÖ üyeliği’ suçlaması: Dört sosyalistin tutukluluğu uzatıldı

Devrimci Partililere ‘FETÖ üyeliği’ suçlaması: Dört sosyalistin tutukluluğu uzatıldı

HABER MERKEZİ – Tüzüğünde kendini sosyalist olarak tanımlayan Birleşik Devrimci Parti üyesi 4 kişinin tutukluluğu ‘FETÖ üyeliği’ gerekçesiyle uzatıldı. Avukat Murat Yılmaz, “Kararın ‘kes – yapıştır’ yöntemiyle yapıldığını tespit ettim” dedi.

Ankara’da Aralık 2016’da Birleşik Devrimci Parti’ye yönelik gerçekleştirilen operasyonda 6 kişi katıldıkları basın açıklamaları ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar savcılık sorgusunun ardından, tutuklanma talebiyle Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi.

12 gün sonunda ifadeleri alınan 6 kişi üyesi oldukları yasal partinin etkinliklerine katıldıklarını ve bunun suç olamayacağını belirtti.

İfadesinde Birleşik Devrimci Parti üyesi olduğunu söyleyen Umut Kahraman Ezber, “Partinin tüzüğü çerçevesinde faaliyetlerde bulundum. Sosyal medya üzerinden güncel haberleri, güncel konuları paylaşmış olabilirim. Kesinlikle herhangi bir örgüte ait ya da örgüt üyesine ait paylaşımlarda bulunmadım” dedi.

Yine gözaltına alınanlardan Damla Karaca da Birleşik Devrimci Parti üyesi olduğunu ifade ederek “Hiçbir yasadışı örgüt üyesi değilim” ifadelerini kullandı.

7 Aralık 2016’da adliyeye çıkarılan kişilerden Ankara Devrimci Parti İl Başkanı Nazlı Buket Yazıcı ve Devrimci Parti üyeleri Umut Kahraman Ezber, Damla Karaca ve Murat Demir tutuklandı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Ankara 6. Sulh Ceza Hâkimliği, Nisan ayında yaptığı tutukluluk incelemesinde, 4 kişinin tutukluluk halinin uzatılmasına karar verdi.

Sosyalist parti üyelerine ‘FETÖ’ suçlaması

Gerekçede, tüzüğünde kendini sosyalist olarak tanımlayan Birleşik Devrimci Parti üyesi 4 kişinin ‘FETÖ üyesi’ olduğuna dair deliller bulunduğu iddia edildi.

Gerekçede şu ifadelere yer verildi:

Tüm şüphelilerin dosya içeriğine göre silahlı terör örgütü olan FETÖ/PDY üyesi olduklarına dair deliler bulunduğu, suçların niteliği, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguları bulunması, şüphelilerin işlediği iddia edilen suçun henüz tamamlanmadığı ve tamamlama yönünde ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni yıkmak için faaliyetlerinin devam ettiği şüphesi bulunduğu, bu örgütün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülen en tehlikeli terör örgütü olup diğer terör örgütlerini de yönlendirdiğinin değerlendirildiği” ifadelerini kullandı. Hâkimlik, kararda, “delilleri yok etme, gizleme, değiştirme ihtimalini gösteren olguların bulunması ve isnat edilen suçun niteliği, atılı suç ile tutuklama tedbirinin orantılı bir tedbir niteliğini taşıması.

“‘Kes-kopyala-yapıştır’ yargılaması”

Tutuklu bulunan Devrimci Partililerin avukatı Murat Yılmaz, karar gördüğünde büyük bir şaşkınlık yaşadığını belirtti.

Gerekçeye itiraz edeceğini söyleyen Yılmaz şunları aktardı:

Tutukluluk hallerinin uzatılmasına ilişkin kararda FETÖ üyesi oldukları yazılıyordu. Yaptığım araştırmada, kararın ‘kes – yapıştır’ yöntemiyle yapıldığını tespit ettim. Bu durum yıllardır savunduğumuz ‘kes – kopyala – yapıştır’ yargılamasının tipik bir örneğidir. Gerekçeye itiraz edeceğim, yazan hâkim hakkında da HSK’ye suç duyurusunda bulunacağım.