Ana SayfaGüncelDoğaseverlerin etkinliklerine korucu izni zorunluluğu

Doğaseverlerin etkinliklerine korucu izni zorunluluğu

HABER MERKEZİ – Yüksekova’da doğasever bir grubun kurduğu Cilo Trekking Kulübü yasaklar nedeniyle sadece belli yerlere gidebiliyor, köylere gidebilmek için ise koruculardan izin almak zorunda kalıyor.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bir grup doğasever 3 Mayıs 2017’de ‘Cilo Trekking’ adında bir kulüp kurdu.

40 kişiden oluşan kulüp bünyesinde dağcılık, satranç, kayak, kültür faaliyetleri yürütülüyor.

Kulüp Başkanı Fikret Yaşar, 13 Mart 2016 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında binlerce ev ve işyerinin yıkıldığı ilçede, halkın doğa ile buluşması, merkezdeki kasvetli havadan kurtulması için kulübü kurduklarını söylüyor.

Kentin harabe görüntüsünün insanların üzerinde psikolojik etki yarattığına değinen Yaşar, çalışmalarına kış aylarında başladıklarını ancak kentteki yasaklar nedeniyle sadece belli başlı yerlere gidebildiklerini ifade etti.

‘Talep de yasak da çok’

Yaşar, gittikleri bölgelerde köy korucularından izin almak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Dihaber’e konuşan Yaşar şunları ifade ediyor:

Gezi alanımız daraltılmış durumda. İlçeye yakın köylere gidebiliyoruz ancak. Onun için bile köy korucularını aramak zorunda kalıyoruz. İki yakalar (Çarçella) Meydan Belek, Cillo Buzulları, Cenet Cehenem bölgesi, Şemdinli tarafı, bunlar doğal yönleri en güzel yerler ancak şuanda buralara gidemiyoruz.

Dışarıdan bizi arayanlar bu bölgeleri soruyorlar. Talep çok var ancak yasakta çok. Yine de biz faaliyetlerimiz dar çerçevede de olsa yapıyoruz. Ortada müthiş bir doğa var. Hiçbir şey bizi bu doğadan alıkoyamaz.

Yaşar, her yere arama noktası kurulduğunu ve bu noktalarda saatlerce bekletildiklerini dile getiriyor.

‘Politikalara sürekli önümüze engel koyuyor’

Gezi yaptıkları her bölgede alıp karakola götürüldüklerini söyleyen Yaşar yaşadıkları zorlukları şu sözlerle anlatıyor:

Zaten bizi bu spora iten sebep hapis olmaktan kurtulmak. Bunun içindir uğraşımız ancak güvenlikçi politikalar ile sürekli önümüze bir engel konuluyor. Neredeyse her dağa, her tepeye karakolun kurulduğu ilçede, Doski bölgesinde yaptığımız bir turda bizi alıp karakola götürdüler. Bize ‘Buralar riskli bölgeler burada dolaşamazsınız’ dediler. Kendi memleketimizde bile dolaşmamıza izin vermiyorlar.

Yaşar, tüm doğaseverleri eşsiz güzelliğe sahip olan Hakkari ve ilçelerini gezmeye davet ediyor.