Ana SayfaDünyaDünyada bir ilk: Avustralya’dan çocuk istismarcılarına pasaport yasağı

Dünyada bir ilk: Avustralya’dan çocuk istismarcılarına pasaport yasağı

HABER MERKEZİ – Avustralya hükümeti çocuk istismarı suçu bulunan kendi vatandaşlarına pasaport yasağı getiriyor. Tasarının yasalaşması halinde dünyada bir ilke imza atılacak.

Avustralya hükümeti, sicil kaydında çocuk istismarı suçu bulunan Avustralya vatandaşlarının pasaport için başvurmasını engellemeyi öngören bir yasa taslağı hazırladı.

Hükümet, çocuk istismarından hüküm giymiş vatandaşlarının çocuk istismarının yaygın olduğu ve bunun bir ‘seks turizmi’ haline getirildiği Tayland, Endonezya, Kamboçya, Filipinler gibi Asya ülkelerine gitmesinin önüne geçmek için böyle bir uygulama kararı aldı.

Çocuk istismarını ‘son derece iğrenç bir suç’ olarak tanımlayan Adalet Bakanı Michael Keean, daha önce hiçbir ülkenin, vatandaşlarının çocukları istismar etmesini engellemek için bu denli sert ve kararlı bir adım atmadığına dikkat çekti.

Bazı eski hükümlüleri de kapsayacak

Bakan Keean tasarının yasalaşması halinde, cezasını çekmiş fakat hala yetkililerce izlenen 20.000 civarında eski hükümlünün etkilenebileceğini söyledi.

Sicil kaydı yenilenen kişiler ise yeniden pasaport için başvuru yapabilecek. Ama bu durum, mahkeme tarafından ömür boyu izlenmesi yönünde karar verilmiş olan 3.200 civarında hükümlü için geçerli olmayacak.

Söz konusu kişilerin adli sicil kaydı da yenilenmeyecek.

Tasarı, cinsel istismar suçlarına karşı etkin mücadele edilmesi için kampanya yürüten bağımsız senatör Derryn Hinch’in de katkısıyla hazırlandı.

‘Avustralyalı erkekler istismar için Asya ülkelerine gidiyor’

Hitch yasanın çocukları koruyacağını ümit ettiğini belirterek şunları aktardı:

Bali’ye, Phnom Penh’e, Siem Reap’e gidin. Orada yanlarında ufak bir çocukla gezen orta yaşlı Avustralyalı, Kafkasyalı adamlar görürsünüz. O adamların oraya güneşte yanmak için gitmedikleri bellidir

Geçen yıl çocuk istismarından sabıkalı 800 Avusturalya vatandaşının Güney Asya ülkelerine seyehat ettiği kaydedildi.