Ana SayfaKültür-SanatDünyanın ilk kadın müzesi: Bonn

Dünyanın ilk kadın müzesi: Bonn

HABER MERKEZİ – Almanya’da ‘Kadınlar şehri biçimlendiriyor’ inisiyatifi tarafından 1981 yılında kurulan ‘Bonn Kadın Müzesi’ dünyada bir ilk olma niteliği taşıyor. Sabit ve kalıcı bir yeri olmayan müze, güncel olaylar ve kadınların istekleri doğrultusunda sergiler düzenliyor. Ayrıca genç kadın sanatçılara burs imkanı da sağlıyor.

Almanya ve dünyanın ilk kadın müzesi olma özelliğini taşıyan Bonn Kadın Müzesi’nin kuruluş adımı sanatçı Marianne Pitzen ve bir grup kadının “Kadınlar şehri biçimlendiriyor” isimli bir inisiyatif kurmasıyla başlıyor.

Kadınlar, belediyenin kendilerine müze yapmaları için verdiği boş bir süpermarkette ‘Dışlanmışların oturdukları yerler’ adıyla bir sergi açtı.

Ekmek ve Gül’den Semra Çelik’in haberine göre serginin süresi bitmesine rağmen kadınlar süpermarketi terk etmedi ve sonunda kültür amaçlı kullanmak kaydıyla yeri kiralama hakkını elde etti.

Ve böylece Mart 1981’de kadın müzesi kurulmuş oldu. Marianne Pitzen de kurulduğu günden bu yana müzenin müdürü olarak görev yapıyor.

Pitzen Kadın Müzesi‘nin kurulma amacını, “Kadınların kültür devrimleri şiddetli dönüşümleri amaçlamaz. Düşünmeyi, keşfetmeyi, eleştirmeyi, ilk adımı atmayı ve ironi ile yaklaşmayı amaçlar sadece” sözleri ile ifade ediyor.

Müzenin sabit bir yeri ve kalıcı sergisi yok

Kadın müzesinin sabit bir yeri ve kalıcı sergileri yok. Sergiler, kadınların yaratıcılığına, güncel gelişmelere ve yıl dönümlerine bağlı olarak düzenleniyor.

Yine de Kaethe Kollwitz’in, Yoko Ono’nun, Ulrike Rosenbach, Katharina Sieverding, Valie Export, Maria Lassnig, Ewa Partum, Heide Pawelzik, Irene Kulnig, Linda Cunningham, Tina Wedel’in orijinal eserlerine sahip olan kadınlar bundan gurur duyuyor.

Müzede kadınların kültür tarihi ile kadın sanatçıların güncel eserleri de bir araya geliyor.

Müzenin kirası, bünyesinde çalışma sürdüren kadın inisiyatiflerinden ve projelerden alınan parayla ödeniyor.

Müzenin işleri, Kadın Müzesi-Sanat Kültür ve Araştırma Derneği tarafından sürdürülüyor. Derneğin bugün 400’e yakın üyesi bulunuyor.

Kadın Müzeleri Birliği’nin merkezi: Bonn

Bonn Kadın Müzesi, dünyada ilk kadın müzesi olma özelliğini taşıyor, bugünse çok sayıda kadın müzesi 2012 yılında kurulan Uluslararası Kadın Müzeleri Birliği’nde toplanmış durumda. Bu birliğin merkezi de Bonn kadın müzesi.

Müzede sergilerin yanı sıra kadınlarla ilgili okuma akşamları, seminerler, çalışma atölyeleri ve şenlikler de düzenleniyor. Genç kadın sanatçılara burslar verilerek sanat alanında kadınlar teşvik ediliyor.

Müzenin çalışmaları kadınlara yönelik olsa da dışa açık faaliyetlerine erkekler de katılabiliyor. Müze şimdiye kadar 700’ün üzerindeki sergiye ev sahipliği yaptı ve uluslararası bir üne kavuştu.

 

Previous post
Toplumun eli sanata bulaşsın diye: 'Saklı Bahçe'de kolektif bir heykel atölyesi
Next post
Cezaevindeki kadınların dövmeleri ve hikayeleri: ‘Tendeki İsyan’