Ana SayfaGüncel‘Evlendirmiyoruz, eğlendirmiyoruz’: Müzisyenlerden çocuk evliliklere karşı sahne boykotu

‘Evlendirmiyoruz, eğlendirmiyoruz’: Müzisyenlerden çocuk evliliklere karşı sahne boykotu

HABER MERKEZİ – “Van’da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi” kapsamında müzik grupları, ‘Evlendirmiyoruz, eğlendirmiyoruz’ sloganı ile çocukların zorla evlendirildiği düğünlerde sahne almayacak.

Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP), Sabancı Vakfı’nın da katkılarıyla “Van’da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi” kapsamında dört yıldır köy ve ilçelerde çalışmalar yapıyor.

Projenin daha kapsamlı ve etkili hale gelmesi için, kuaförlerin yanı sıra gelinlik, damatlık satan mağazalar ile düğün salonu sahipleriyle de iş birliği yapılıyor.

“18 yaş altı çocukları zorla evlendirmeme” projesinin devamı olarak, kentte bulunan 10 müzik grubu da “Evlendirmiyoruz, eğlendirmiyoruz” sloganı ile düğünleri boykot ederek sahne almayacak.

Gazete Şûjin‘e proje hakkında bilgi veren YAKA-KOOP aktivisti Gülmay Gümüşhan, “18 yaş altı zorla evlendirme” projesinin, bir okulda görev yapan öğretmenin başvurusu ile hayata geçirdiklerini söyledi.

İlk etapta okullarda seminer verdiklerini kaydeden Gümüşhan, devamında yapılan çalışmaları şu şekilde anlattı:

Seminer sonucunda erkek çocuklarında erken yaşta evliliklerde ciddi anlamda zorlandıklarını gördük. Yaptığımız seminer sonucunda çocukların, aileler ile görüşülmesi gerektiğini söyledi. Bugüne kadar 77 köy gezdik, bilgilendirme yaptık. O köy çalışmalarında taziye evlerinde, camilerde, kadınlar başta olmak üzere sohbetler ettik. Daha sonra imam ve muhtarların bu işin içinde olması gerektiğini düşündük, onlarla çalıştay yaptık. Sonra sosyal politikalar vb. kuruluşlarda başladık. Genç nesillerle devam ettik, resim yarışmaları düzenledik ve bu projeyi hayata geçirdik.

‘Düğünlere giderek bilgilendirmeler yapacağız’

Esnafların çocuk yaşta evlendirilmelerde oynadığı role işaret eden Gümüşhan, düzenledikleri çalıştayda konunun tartışıldığını söyledi.

Gümüşhan, esnafların ekonomik durumu gerekçe göstererek başlangıçta yanaşmadığını belirterek şunları ifade etti:

En son Akdamar Otelinde 20 gruptan 10’u ile çalıştay yaptık. Daha kapsamlı görüştük. İki saat süren toplantıda bizlerle çalışmaya karar verdiler. Toplantıda farklı fikirler de ortaya çıktı. ‘Van’da konser vererek, konuyla ilgili bilgilendirme yapabiliriz’ dediler. Bayramdan sonra müzik gruplarıyla ilgili çocuk yaşta evlendirilmeler ile ilgili pankart asarak, ‘Neden 18 yaş altı evliliklere karşıyız’ bu bilgilendirmeyi yapacağız.

‘Evlendirmiyoruz, eğlendirmiyoruz’

Tüm kentte çocuk evliliklere karşı mücadele yürüttüklerini ve bu konuda müzik gruplarını da dahil ettiklerini aktaran Gümüşhan, müzik gruplarının çocukların evlendirildiği düğünlerde sahne almayacağını aktardı.

Gümüşhan, sloganlar için müzik gruplarıyla fikir alışverişinde bulunduklarını dile getirdi ve şunları kaydetti:

Annem, 16 yaşında, anneannem ise 13 yaşında evlendirildiği için onlarda çocuk yaşta evlendirildiğinden kaynaklı slogan annemden geldi. ‘Evlendirmiyoruz, eğlendirmiyoruz’ sloganın bizlere sundu. Bizim içinde uygun olduğunu düşündüğümüz için, bu sloganla yola çıktık.

Gülmay Gümüşhan, son olarak proje kapsamında düğünlere katılıp, bilgilendirme açıklamaları yapacaklarını sözlerine ekledi.

Previous post
Bob Dylan'ın Nobel Konuşması: 'Şarkılar edebiyat gibi değildir'
Next post
Özgürlükçü Demokrasi, dihaber ve Sendika.Org'a yine erişim engeli