Ana SayfaGüncelEvrensel’den iki gazeteciye 301’den hapis cezası

Evrensel’den iki gazeteciye 301’den hapis cezası

HABER MERKEZİ – Evrensel Gazetesi’nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı ile eski İmtiyaz Sahibi Arif Koşar’a 301’den yargılandıkları davada 5’er ay hapis cezası verildi, ceza ertelendi.

“Polis Nusaybin’de halkı taradı: 3 yaralı” başlıklı haber nedeniyle haklarında dava açılan Evrensel Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı ile gazetenin eski İmtiyaz Sahibi Arif Koşar’ın 301’den yargılandıkları davanın karar duruşması görüldü.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yargılanan Sarı ve Koşar’ın katıldığı duruşma kimlik tespiti ile başladı.

Duruşmada esasa ilişkin savunma yapan Avukat Devrim Avcı, dava konusu haberde 301’inci maddenin unsurlarının oluşmadığını belirterek müvekkilleri Sarı ve Koşar’ın beraatını talep etti.

Evrensel’de yer alan habere göre savunmasında Yargıtay ve AİHM kararlarına değinen Avcı, şunları söyledi.

Yargıtay’ın da bir çok kararında belirttiği üzere ‘yazıya konu vurucu başlık, gazetecinin yazıyı okuyucuya sunuş sanatının bir yansımasıdır. Basının görevi sadece olayları ve aldığı haberleri yalın bir şekilde aktarmak değildir. Esasen haberin çarpıcı bir başlık altında okuyucuya sunulması gazetecilik mesleğinin gereğidir.’ AİHM kararlarında da 301 madde ile ilgili olarak verilen kararlar müvekkillerin lehine kararlardır. Düşünce açıklaması suç olmaz. Emniyet güçlerinin asla suç işlememe gibi bir durumu da olmadığına göre yapılan şeylerin haberleştirilmesi suç olmamalıdır. Yasal unsurları oluşmayan suçtan beraat talep ediyorum.

Ceza ertelendi

Kararını açıklayan mahkeme, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını aşağılama” suçunun işlendiği gerekçesiyle Sarı ve Koşar’a ayrı ayrı 5’er ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, Sarı ve Koşar’ın daha önceden kasıtlı bir suçtan dolayı 3 aydan fazla hapis cezasına mahkum edilmemiş olması ve bir daha suç işlemeyecekleri konusunda oluşan kanaat dolayısıyla hapis cezasının ertelenmesine karar verdi.

Avcı, karara itiraz için istinaf mahkemesine başvuracaklarını söyledi.