Ana SayfaDünyaFARC gerillalarının silahsızlanma süreci askıya alınabilir

FARC gerillalarının silahsızlanma süreci askıya alınabilir

HABER MERKEZİ – FARC, Kolombiya Devleti ile yaptığı müzakereler neticesinde imzalanan barış anlaşması uyarınca silahsızlanma kararı almıştı. FARC lideri Rodrigo Londono, bir FARC üyesinin tutuklanmasının ardından ‘hükümetin barış anlaşması şartlarına uymadığı’ gerekçesiyle silahsızlanma sürecinin uzayabileceği uyarısında bulundu.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Kasım 2016’da Kolombiya Hükümeti ile yaptığı müzakereler sonucu silahsızlanmaya gitmiş, binlerce gerillayı silahsızlandırmıştı.

Geçtiğimiz hafta, hükümet ve FARC arasında imzalanan barış anlaşması uyarınca silahsızlandırılan ve sınır kamplarında bekletilen binlerce gerilladan 12’si sivil hayata geri dönmüştü.

Lojistik gerekçelerle Mayıs ayının sonunda tamamlanması gereken silahsızlanma sürecinin takvimin gerisinde kalması konusunda hükümet ve FARC arasında anlaşma sağlanmış, süre 20 Haziran’a kadar uzatılmıştı.

  Hükümetle FARC arasında 'barış anlaşması' imzalanmıştı: 12 gerilla sivil hayata döndü

‘Kolombiya Hükümeti barış anlaşması şartlarını ihlal ediyor, süreç daha da uzayabilir’

Fakat bir FARC gerillasının tutuklanmasının ardından Timochenko adıyla bilinen FARC lideri Rodrigo Londono, Kolombiya Hükümeti’nin “barış anlaşması şartlarını ihlal ettiği” gerekçesiyle silahsızlanma sürecinin daha da uzayabileceği uyarısında bulundu.

Timochenko, anlaşmanın uygulanışının uluslararası ve tarafsız gözetleme eşliğinde kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Başkan Santos: ‘Belirtilen zaman çizelgesine uyulması konusunda ısrarcıyız’

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise “tutuklanma konusunda karışıklıklar olduğunu, durumun çözüldüğünü” söyledi.

Santos, “Anlaşmanın uygulanmaya geçmesinde belirlenen zaman çizelgesine uyulması konusunda ısrarcı olacaklarını” da dile getirdi.