Ana SayfaGüncelFransa’da ilk sonuçlar Macron’un zaferine işaret ediyor

Fransa’da ilk sonuçlar Macron’un zaferine işaret ediyor

HABER MERKEZİ – Fransa’da seçmenler parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Düşük katılım ile gerçekleşen seçimlerden gelen resmi olmayan ilk sonuçlar, Cumhurbaşkanı Macron’un partisinin oyların yüzde 30’unu aldığını gösteriyor.

Fransa’da bugün gerçekleştirilen iki turlu parlamento seçimlerinin ilk turunda, resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi oyların yüzde 30’unu alarak parlamentoda büyük bir çoğunluk elde etti.

Oyların yüzde 46’sının sayıldığı seçimlerde, Cumhuriyetçiler’in oy oranı yüzde 16 olurken, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron’un rakibi olan aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Cephe ise oyların yüzde 14’ünü almış durumda.

Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi Sosyalist Parti’nin oy oranı ise yüzde 7’de kaldı.

Düşük katılım

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından saat 17.00’de yapılan açıklamada seçimlere katılım oranının yüzde 40.8’de kaldığı belirtilirken, katılımın sandıkların kapandığı saatlerde yüzde 49 civarında olması bekleniyor.

Fransa’daki parlamento seçimlerinin ikinci turu ise 18 Haziran’da yapılacak.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan bilgilere göre, “ekonomik ve sosyal reform” vaadiyle iktidara gelen Macron’un seçmene verdiği sözü tutabilmesi için Meclis’te çoğunluğu elde etmesi gerekiyor.

Yüzde 66’lık destekle seçilen Macron’un Meclis’te çoğunluğu sağlamak için 289 sandalyeye ihtiyacı var.