Ana SayfaGüncelGazeteci Kırkaya: Arkadaşlarımız sadece gazetecilik yaptıkları için cezaevinde

Gazeteci Kırkaya: Arkadaşlarımız sadece gazetecilik yaptıkları için cezaevinde

ANKARA – Evrensel gazetesi tarafından Ankara’da düzenlenen etkinlikte konuşan gazeteci Kenan Kırkaya, özgür basının baskılara rağmen yoluna devam ettiğini belirterek, birçok arkadaşının sadece gazetecilik faaliyetleri nedeni ile tutuklu olduğuna vurgu yaptı. Etkinlikte konuşan Evrensel gazetesi Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu ise gazeteciliğe yönelik saldırıların arttığına dikkat çekti.

Gazeteciler, Evrensel Gazetesi’nin 23. kuruluş yıldönümü nedeni ile Ankara’da düzenlenen etkinlikte bir araya geldi.

Kahvaltılı etkinliğe katılan Evrensel gazetesi Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Ankara Temsilcisi Kenan Kırkaya, Birgün gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın ve Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu Türkiye’de gazetecilere yönelik baskıları ve gazeteciliğin durumunu değerlendirdi.

‘Başarı ve özgürlük uzak değil’

Etkinlikte düzenlenen panelde konuşan Evrensel gazetesi Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu, Evrensel’in işçi ve emekçilerin günlüğünü yazmak ve onların dertleriyle ortaklaşmak için kurulduğunu hatırlatarak, gazetenin işçi ve emekçiler başta olmak üzere ötekileştirilen ve hakları ellerinden alınan tüm kesimlerin yanında olmaya devam edeceğini belirtti.

Polis tarafından öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe’yi hatırlatan Gurbetoğlu, “Eskisinden daha yoğun saldırılar ile karşı karşıyayız. Evrensel işçi ve emekçilerin ve dostlarımızın desteği ile bu zorlu günleri de atlatacak” dedi.

Gubetoğlu’nun ardından konuşan Birgün gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın da Metin Göktepe’yi hatırlatarak, “Gazetecilik yapmama, karar vermeme sebep olan Metin Göktepe’nin ölümüydü. O tarihten bu yana da gazetecilik yapmaya çalışıyorum” dedi.

Referandum sonuçlarına da değinen ve ‘ülkenin yarısı hayır dedi, umut var’ diyen Aydın, özgürlük ve başarının uzak olmadığını belirtti. Toplumsal alanda baskıya maruz kalanların haberlerine yer verdiklerini hatırlatan Aydın, “güzel günler geldiğinde özgürlük ve demokrasinin haberini yapacağız” dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu ise tutuklu Cumhuriyet çalışanlarına değinerek ilk duruşmalarının 24 Temmuz Dünya Gazeteciler Günü’nde görüleceğini hatırlattı.

OHAL’in toplumun içinde yakıcı biçimde hissedildiğini belirten Tartanoğlu, şunları söyledi:

OHAL toplumun içinde çok daha yakıcı hissediliyor. Cumhuriyet’te 13 arkadaşımız tutuklu. Arkadaşlarımız cezaevine girdikten 9 ay sonra hakim karşına çıkacak. Arkadaşlarımızın tek hukuki kazanımı hakimi görmeleri olacak.

‘Kürt basın tarihinin kalbi sosyalizmden atma tarihidir’

Etkinlikte söz alan kapatılan DİHA’nın Ankara Temsilcisi Kenan Kırkya ise, sözlerine ‘Kürt basın tarihinin kalbi, her zaman soldan ve sosyalizmden atma tarihidir’ diyerek başladı.

Tutuklu DİHA muhabirlerini hatırlatan ve durumlarına ilişkin bilgileri paylaşan Kırkaya, şunları kaydetti:

Bizim birçok arkadaşımız sadece gazetecilik faaliyeti yürüttüğü için şu anda cezaevindedir. Haber Müdürümüz Ömer Çelik ve Yüksekova’da gazetecilik yaptığı için 22 yıl hapsi istenen Nedim Türfent sadece bunlardan birkaçı. Bizim için her gün OHAL’di. Biz özgür basın olarak her gün OHAL’i yaşıyorduk, ama buna karşı hiçbir gün umutsuzluğa kapılmadık. Aksine yaşadığımız her şeyde başarı kazandığımızın da göstergesi.

Kırkaya, Kürt basınının baskı ve sansürlere rağmen çalışmalarını sürdürdüğünü ve karamsarlığa mahal vermeden yoluna devam ettiğine vurgu yaptı.