Ana SayfaGüncelGazeteci Zehra Doğan tutuklandı

Gazeteci Zehra Doğan tutuklandı

HABER MERKEZİ – “Hakkında kesinleşmiş hapis cezası” olduğu gerekçesiyle Diyarbakır-Mardin karayolunda gözaltına alınan gazeteci-ressam Zehra Doğan, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Nusaybin’de haber takibi yaptığı için gözaltına alınıp tutuklanan ve 141 gün cezaevinde kalan gazeteci Zehra Doğan’a verilen 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası, İstinaf Mahkemesi tarafından onanmıştı.

OHAL kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Jin Haber Ajansı (JİNHA) editörü Zehra Doğan, Diyarbakır’dan ailesinin yaşadığı Mardin’e giderken yol kontrolünde gözaltına alındı.

“Hakkında kesinleşmiş cezası olduğu” gerekçesiyle gözaltına alınan Doğan, tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Ne olmuştu?

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza Antep İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Zehra Doğan kimdir?

Gazeteci Zehra Doğan, Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu.

Dünyanın ilk kadın haber ajansı olan JINHA’da 2012 yılından itibaren muhabir ve editör olarak görev yapan Doğan, ajansın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılmasına kadar çalışmasını sürdürdü.

Zehra Doğan, Şengal’de IŞİD tarafından şiddet gören kadınlarla yaptığı “Ezidi Kadınların Çığlığı” haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü’ne layık görüldü.