Ana SayfaDünyaGuardian ‘Adalet Yürüyüşü’ndekilerle yolda: ‘Otoriter rejime karşı yürüyorlar’

Guardian ‘Adalet Yürüyüşü’ndekilerle yolda: ‘Otoriter rejime karşı yürüyorlar’

HABER MERKEZİ – 16’ncı gününde devam eden ‘Adalet Yürüyüşü’ Guardian’ın manşetinde yer buldu. Haberde, ‘yürüyüşçülerin otoriter rejime, devlet yetkililerinin OHAL koşullarını yanlış amaçlar için kullanmasına, gazetecilerin ve politikacıların tutuklanmasına hatta emeklilik yasasına getirilen değişikliklere karşı yürüdüğü’ belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde Ankara’dan başlatılan ‘Adalet Yürüyüşü’ bugün 16’ncı gününde.

Yürüyüş, Britanya’nın köklü gazetelerinden The Guardian’ın da manşetinde.

“Ülkemizde demokrasiyi kaybettik, geri kazanmak istiyoruz”

Gazete “‘Demokrasiyi kaybettik’: Adalet Yürüyüşü’ndekilerle yolda” başlıklı yazısıyla yürüyüşü manşetine taşırken, ihraç edildikleri işlerini geri almak için açlık grevi başlatan akademisyen Nuriye Gülmen ve eğitimci Semih Özakça’nın fotoğraflarının basılı olduğu bir tişört giyen Hıdır Aydur’la röportaj yapmış.

Aydur verdiği demeçte, Guardian’ın başlığının bir parçası olan “Ülkemizde demokrasiyi kaybettik, geri kazanmak istiyoruz” diyor.

Haberde 250 insanın öldüğü ve yaklaşık bin 400 insanın yaralandığı darbe girişiminin akabinde devlet tarafından ilan edilen OHAL’de, sadece darbe girişimi sorumlularının değil binlerce sivil insanın, muhaliflerin, akademisyenlerin, gazetecilerin işlerinden ihraç edildiğine ya da tutuklandığına değiniyor.

Guardian Nisan’da düzenlenen referandumda ‘küçük bir oy farkıyla’ başkan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkilerinin çok genişlediğini, yargı sisteminin yeniden düzenlendiğini, darbeyi düzenlediği iddia edilen Fethullah Gülen ile ilişkide olduğu öne sürülen ülkedeki yargı mensuplarının yaklaşık dörtte birinin ihraç edildiğini ya da tutuklandığını da belirtiyor.

Ayrıca haberde muhalif parti mensuplarının tutuklandığı ve CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bilgilerini basına sızdırdığı gerekçesiyle 25 yıl ceza almasının akabinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Haziran’da ‘Adalet Yürüyüşü’nü başlattığına dikkat çekiyor.

“Yakıcı sıcak altında binlerce insanın günde ortalama 20 kilometre yürüdüğünü” vurgulayan Guardian, yürüyüşün biteceği Maltepe’de büyük bir miting planlandığını belirtiyor.

“Otoriter rejime karşı yürüyorlar”

Guardian, yürüyüşçülerin “otoriter rejime, devlet yetkililerinin OHAL koşullarını yanlış amaçlar için kullanmasına, gazetecilerin ve politikacıların tutuklanmasına hatta emeklilik yasasına getirilen değişikliklere karşı” yürüdüğünü vurguluyor.

Haberde darbe girişiminden sonra yüzbinlerce insanın girişimin başarısız oluşunu kutlamak için Yenikapı’da miting düzenlediği fakat geçen haftalar ve aylar içerisinde bu coşkunun yerini umutsuzluğa bıraktığı da ifade ediliyor.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
'Adalet Yürüyüşü' 16'ncı gününde
Next post
McGurk Rojava’dan sonra Ankara’da