Ana SayfaDünyaGuardiola Barselona’da seslendi: Katalonya’nın bağımsızlığı için oy verin

Guardiola Barselona’da seslendi: Katalonya’nın bağımsızlığı için oy verin

HABER MERKEZİ – Barcelona’nın eski teknik direktörü Pep Guardiola, Barselona’da 40 bin kişiye “Katalonya’nın bağımsızlığı için oy verin” çağrısında bulundu.


Çeviri – Derleme: TOLGA ER


Barcelona’nın eski, Manchester City’nin şimdiki teknik direktörü Pep Guardiola, Katalonya’nın İspanya’dan bağımsızlığı için yapılacak referandumda ‘oy verin’ çağrısında bulundu.

Guardian’ın haberine göre ‘Demokrasiyi sev’ (Love Democracy) pankartının yanında 40 bin kişilik kalabalığa seslenen Guardiola, Katalanca, İspanyolca ve İngilizce dillerinde kısa bir bildiri okudu.

“18 kez referandum konusunda bir anlaşmaya varmaya çalıştıklarını” vurgulayan Guardiola, “aldıkları cevabın her zaman ‘hayır’ olduğunu” söyledi.

Guardiola, kalabalığa şöyle seslendi:

Oy vermek dışında başka bir seçeneğimiz yok. Uluslararası topluluklara bize destek vermeleri, dünyadaki demokratlara da Katalonya’da tehlike altındaki ifade özgürlüğü ve oy verme haklarının savunulmasında yardım için çağrıda bulunuyoruz.

‘İleri gitmenin tek yolu referandum’

Katalonya Parlamentosu lideri Carme Forcadell de Barcelona’da halka seslenenler arasındaydı.

‘İkinci bir planın olmadığını’ belirten Forcadell, “ileriye gitmenin tek yolunun referandumdan geçtiğini” söyledi.

Katalonya Dış İlişkiler Bakanı Raul Romeva ise İspanya Anayasası’nda oylamanın önüne geçebilecek hiçbir şey olmadığını savundu.

  Tarih açıklandı: Katalonya bağımsızlık için referanduma gidiyor

Ne olmuştu?

Kendi dili ve kültürüyle İspanya’nın Doğu Akdeniz kıyısında bulunan Katalonya bölgesi, güçlü bir ayrılıkçı harekete ev sahipliği yapıyor.

Bağımsızlık yanlısı mücadele edenler,  İspanya’dan ayrılıp ayrılmayacakları konusunda üç yıl önce referanduma gitmişti.

Kasım 2014’teki referandumda yüzde 80’den fazla oyla bağımsızlığa destek verilmişti.

Katalonya hükümeti, 2014’te resmi ve bağlayıcı olmayan bir referandum düzenlenmişti ve yüzde 80 oranında ‘bağımsızlık için evet’ oyu çıkmıştı. Fakat katılım, oylama yasal olmadığı için düşük olmuştu.

Katalonya’yı yöneten bağımsızlık yanlısı ‘Junts pel Sí’ (Evet İçin Hep Beraber) koalisyonu, 2015 yılında bölgesel parlamentodaki çoğunluğu aldığında bağımsızlığı tekrar ‘yol haritası’ olarak belirlemişti.

Merkezi hükümet yasaya aykırı derken özerk yönetim bağımsızlıkta ısrarcı

Bununla birlikte, merkezi hükümetin anayasaya aykırı olduğu için oylamanın gerçekleşemeyeceği doğrultusundaki ısrarı sürüyordu.

Geçtiğimiz ay İspanya Başbakanı Mariona Rajoy referandum için “anayasal düzen ve bir arada yaşam için ciddi bir tehdit’ demiş ve müzakere etmeyi kabul etmemişti.

Puigdemont’un açıklamasının öncesinde, Perşembe günü, İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Sáenz de Santamaría “İstedikleri kadar bu referandumu yapacaklarını açıklasınlar böyle bir şey olmayacak” demişti.

Katalan hükümeti, bölgesel parlamentoda son aylarda ayrılma için yasal zemin hazırlıyor.

İspanyol medyası eğer referandum engellense dahi Puigdemont hükümetinin cuma günü yapılan açıklama doğrultusunda bağımsızlığı ilan edeceği haberlerine yer veriyor.

Ancak İspanya hükümetinin oylamanın gerçekleşmesini engelleyip engelleyemeyeceği ve referandum planı engellenirse Katalan yönetiminin tepkisinin ne olacağı henüz belli değil.

Previous post
'Kritik aşamayı geçmiş durumdalar': Gülmen ve Özakça 95 gündür açlık grevinde
Next post
Semih Özakça'dan Esra Özakça'ya mektup: Biliyorum, seviyorum, seninleyim, benimlesin