Ana SayfaDünyaMeksika hükümetine soruşturma: ‘Yolsuzluk takibi yapanların telefonları dinleniyor’

Meksika hükümetine soruşturma: ‘Yolsuzluk takibi yapanların telefonları dinleniyor’

HABER MERKEZİ – Meksika’da gazeteci, avukat ve aktivistler, hükümetin telefonlarını “hackleyerek’’ gizlice dinlediği gerekçesiyle yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Telefonları dinlenen kişiler, otoritelerin gücünü kötüye kullanmasına ve yolsuzluğa karşı çalışmalarıyla biliniyor.

Meksika’nın önde gelen gazeteci, avukat ve aktivistlerinden oluşan 9 kişi, hükümetin telefonlarını Pegasus isimli yazılım yoluyla “hackleyerek” gizlice dinlediği gerekçesiyle yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Meksika hükümetinin, 2014’te 43 öğrencinin kaybolduğu olayları ve yolsuzluk iddialarını soruşturan gazeteci, avukat ve aktivistleri hedef aldığı ifade ediliyor.

Yazılım, ‘sadece suçlu ve teröristleri soruşturmak için kullanılması’ şartıyla satılıyor.

Pegasus yazılımının İsrailli NSO Group şirketi tarafından Meksika’daki federal kurumlara “sadece suçlu ve teröristleri soruşturmak için kullanılması” şartıyla satıldığı belirtiliyor.

BBC’de yer alan habere göre yazılım, telefonun mikrofonunu ve kamerasını etkinleştirebiliyor. Aynı zamanda akıllı telefonlara sızarak, arama, mesajlaşma ve diğer iletişim kayıtlarına ulaşabiliyor.

Yazılımın satışı sadece hükümetlere yapılıyor.

2014’te kaybolan 43 öğrenci

Meksika’da Iguala kasabası yakınlarında gösteri yapmak isteyen ve polisin müdahalesine uğrayan gençlerin katliam sonucu hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’nun başında olduğu hükümet ise öğrencilerin yolsuzluğa bulaşmış yerel polisin talimatı üzerine çeteler tarafından kaçırılarak öldürüldüğü konusunda ısrar ediyor.

Öğrencilerin ailelerine ve birçok Meksikalı’ya göre ise hükümetin bu açıklamaları ikna edici değil.

Hükümet: Hiçbir kanıt yok

Mexico City’de gizlice dinleme iddialarına ilişkin basın açıklaması yapan gruptan gazeteci Carmen Aristegui, hükümetin insanların “kaynakları, vergileri ve paralarını ciddi suçlar işlemek için kullandığını” söyledi.

Enrique Pena Nieto’nun ofisinden yapılan açıklamada, bu iddialar için hiçbir kanıt olmadığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Daniel Millan, “Özel hayatın gizliliğini ihlal edecek her türlü çabayı kınıyoruz” dedi.


Karınca Dış Haberler


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mahkeme kararını verdi: MHP'nin tüzük kurultayı iptal edildi
Sonraki Haber
Demirtaş'a hakarete 10 ay hapis cezası