Ana SayfaGüncelHamburg polisinden ‘Erdoğan’ın korumaları’ uyarısı

Hamburg polisinden ‘Erdoğan’ın korumaları’ uyarısı

HABER MERKEZİ – Temmuz ayında düzenlenecek olan G20’ye hazırlanan Hamburg polisi, Washington’daki gibi bir koruma krizinin yaşanmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının ABD’de protestoculara saldırısını hatırlatan Hamburg Polis Sözcüsü, korumaların göstericilere müdahale yetkisinin olmadığının altını çizerek “Böyle bir şey olması halinde polis devreye girecek” dedi.

7-8 Temmuz’da Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenecek G20 Zirvesi öncesinde Hamburg Polis Teşkilatı’ndan şimdiden “Erdoğan’ın korumaları” uyarısı yapıldı.

Söz konusu açıklama Hamburg Polis Teşkilatı Sözcüsü Ulf Wundrack’tan geldi.

Wundrack, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının Washington’da “Demirtaş’a özgürlük” dövizleri taşıyan protestoculara saldırısını hatırlattı:

Washington’daki gibi Türk Cumhurbaşkanı’nın korumalarının göstericilere müdahale etmesi gibi sahneler Hamburg’da yaşanmayacak. Böyle bir şey olması halinde polis devreye girecek.

Wundrack, Alman basınına açıklama yapan Hamburg Emniyet Müdürü Ralf Martin Meyer’in uyarılarını hatırlatarak da “Bay Meyer, yabancı heyetlerin güvenlik görevlilerinin kesinlikle polisin sahip olduğu yetkilere sahip olmadığını hatırlattı. Sadece acil yardım durumlarında güvenlik görevlileri devreye girebilir” diye konuştu.

Korunan kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğunda korumaların müdahale edebileceğini hatırlatan Wundrack, “Bunun ötesinde bir yetkileri yok” dedi.

Hamburg Polis Teşkilatı Sözcüsü, zirveye konuk olan siyasi liderlerin de bu durumdan haberdar olduğunu ifade etti.

Erdoğan’ın gelecek hafta Almanya’ya gitmesi bekleniyor.

ABD’de ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmenin gerçekleştiği gün Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Erdoğan’ın korumalarının öncülük ettiği çok sayıda kişinin saldırısında 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

Olayın yankıları uzun süre devam ederken ABD Temsilciler Meclisi, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan bir tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.

Saldırı esnasında yerdeki bazı protestoculara tekme attıkları görüntülenen ABD’de ikamet eden Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin isimli saldırganlar tutuklanırken, Erdoğan’ın korumalarından 12’si hakkında da tutuklama kararı çıkarılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, gerek duyulduğu takdirde Türkiye ile iletişime geçilip korumaların talep edilebileceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tutuklama kararlarını eleştirmiş, protestocular için “40-50 metre mesafede şahsıma karşı orada gösteri yapıyorlar” demişti:

Amerikan polisi hiçbir şey yapmıyor, dokunmuyor. Acaba benzer bir şey Türkiye’de yapılmış olsa tavır ne olur, düşünebiliyor musunuz? Hiçbir şey yapmadıkları gibi onlara karşı müdahalede bulunan oradaki bizim soydaşlarımız, vatandaşlarımızdan iki tanesini içeri almışlar dün. Böyle şey olabilir mi?

Benim korumalarımdan 12 tanesi için tutuklama kararı çıkarmışlar. Bu nasıl bir yasadır, bu nasıl bir hukuktur? Bu korumalar, beni korumayacaksa niçin bunları ben yanımda Amerika’ya götürüyorum? Amerika’nın Hans’ı ile George’u ile mi kendimi koruyacağım.