Ana SayfaKadınHDK Kadın Meclisi: Kapitalist patriarkaya karşı yeni yaşamı birlikte örgütleyelim

HDK Kadın Meclisi: Kapitalist patriarkaya karşı yeni yaşamı birlikte örgütleyelim

HABER MERKEZİ – HDK Kadın Meclisi düzenlediği çalıştay sonrasında hazırladığı sonuç bildirgesinde, “Pilot alanlardan başlamak üzere yaşamın içinden, mahallelerden; kadın üretim, öz örgütlenme mekanları, kadın evleri inşasını hedeflemekteyiz” ifadelerini kullandı. Kadınlar bu kapsamda çeşitli buluşma ve atölyeler yapacak.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri, 3-4 Haziran tarihlerinde Şişli’de düzenlediği, ‘Üretim-tüketim ve paylaşımı kadın dayanışmasıyla yeniden inşa ediyoruz’ konulu çalıştayın sonuç bildirgesini yayınladı.

Kadınlar, atölye çalışması ve yeni dönem örgütlenme perspektiflerini tartıştıkları çalıştayın sonuç bildirgesini ‘Yeni yaşamı hep birlikte örgütleyelim’ başlığı ile paylaştı.

‘Faşizan politikaların ilk yönelimi kadın mücadelesi’

Bildirgede şu ifadelere yer verildi:

Bütün halklar üzerinde bir savaş politikası yürütülüyor. Dincilik, milliyetçilik ve cinsiyetçiliğin zirve yaptığı bu dönemde her türlü faşizan politikanın ilk yönelimi kadın mücadelesi ve kadın kazanımları olmaktadır.

Tüketilmek istenen kadın aklıyla demokratik, kolektif ve komünal yaşam umudu ve onun pratik mücadelesi olup, yerine ikame edilmek istenen erkek egemenliğin her türlü erk alanını kabullenmiş, kamusal alanın dışına itilmiş, kazanımlarından edilmiş ‘hane’ ile sınırlanmış kadın toplumudur. Kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin, taciz ve tecavüzlerin alabildiğine sıradanlaştırıldığı erkek egemenlikli bir yaşamı inşa etmektir.

‘Kapitalist patriarkaya karşı örgütlü mücadele’

Bu temelde çalıştayımız, kendini bütün eşitlik ve özgürlük alanlarına karşı konumlandıran kapitalist patriarkaya, ‘Önce kadınları vurun’ şiarıyla erkek egemenliğe göbek bağıyla bağlı olan faşizme karşı kadınların bütün mücadele alanlarını da görerek birleşik, örgütlü mücadelesinin temel reçete olduğunu tespit etmiştir. HDK Kadın Meclisleri olarak mücadelemizi bütün direniş dinamikleriyle birleşik mücadele ekseninde büyütmeyi hedefliyoruz. Tüm mücadele alanlarıyla koordineli çalışma yürütmeyi amaçlıyoruz.

‘Hedef yaşamın içinde öz örgütlenme’

Bütün bu toplumsal direniş alanlarıyla ve dinamikleriyle buluşmak, HDK’nin kuruluş felsefesi ve esas varlık amacının ifade ettiği gibi yerelden, yaşamın içinden, öz örgütlenme, meclis örgütlenmesi ile mümkündür. Kadınların özel mühendislik projeleriyle evlere, annelik, eşlik rollerine hapsedilmeye çalışıldığı bu süreçte kadın dayanışması ve kadınların özneleşmesi hedefiyle, kadın mekanlarının varlığı büyük önem taşımaktadır. Bu perspektiften hareketle HDK Kadın Meclisleri olarak, saptadığımız pilot alanlardan başlamak üzere yaşamın içinden, mahallelerden; kadın üretim, öz örgütlenme mekanları, kadın evleri inşasını hedeflemekteyiz.

‘Yeni yaşamın umudu ve inşasını birlikte örgütleyeceğiz’

Kadınlar olarak, farklı inançlardan, farklı halklardan, farklı cinsiyet kimlikleri ve yönelimlerinden, sınıflardan bir araya gelmekteyiz. Bu kapsamda, emeği görünmez kılınan, değersizleştirilen, dili, kültürü, varlığı yok sayılan, ötekileştirilen, nefret söylemleriyle katledilen bütün kadınlar olarak farklılıklarımızla bir aradayız.

HDK Kadın Meclisleri olarak, bu farklılıkları, kadın dayanışmasını büyüten perspektifle, mücadeleyi büyütmeyi ve saldırılara karşı ortak kadın duruşu ve iradesi ile cevap olmayı hedeflemekteyiz. Bu kapsamda, atölyeler, çalıştaylar, kadın buluşmaları yapmak, dindar, Müslüman, Alevi, Ermeni, Kürt, Türk, Çerkez, sosyalist, ev emekçisi, işçi, LGBTİ kadınlarla birleşik mücadeleyi yükseltmeyi, yeni yaşamın umudu ve inşasını hep birlikte örgütlemeyi hedeflemekteyiz.