Ana SayfaGüncelHDP Sur’daki ‘Yeryüzü Sofrası’ndaydı

HDP Sur’daki ‘Yeryüzü Sofrası’ndaydı

HABER MERKEZİ – HDP, iki mahallesi daha yıkım kıskacında olan Surlular ile dayanışmak amacıyla düzenlenen ‘Yeryüzü Sofrası’ndaydı. İftarda konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Diyarbakır’ın dört kapısı var, bu dört kapı işkenceye zulme ‘Hayır’ diyor. Yüreğimizin kapısı özgürlük ve barışa açıktır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde “kentsel dönüşüm” adı altında başlatılan yıkıma karşı mücadele den Alipaşa ve Lalebeyliler ile çok sayıda kişinin katıldığı ‘Yeryüzü Sofrası’nda buluştu.

Sur ilçesinde bulunan Anzela Parkı’nda tarihi Surların dibinde kurulan sofrada, yıkımın hedefindeki Alipaşa ve Lalebeyliler, 5 Haziran patlamasında yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralananlar, sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitirenlerin aileleri yer aldı.

Ayrıca sofraya DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, TBMM Başkanvekili ve HDP Milletvekili Pervin Buldan, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDP’li vekiller Dilek Öcalan, Meral Danış Beştaş, Altan Tan, Mizgin Irgat, Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve Ziya Pir de eşlik etti.

İftar öncesi bir konuşma yapan HDP Sözcüsü Osman Baydemir “Hiç birimizin şüphesi olmasın ki; Amed, Sur, hamamları ve camileri ile 8 bin yıldır zalimin zulmüne karşı başı dik alnı açık ise, yarınlarda da çocuklarımızın başı dik olacak. Çünkü onlara barış ve özgürlüğü miras bırakacağız” diye konuştu.

Diyarbakır’da belediye başkanlığı yaptığını hatırlatan Baydemir, belediyenin o dönemki icraatlarını anlatarak atanan kayyumlara dikkat çekti:

Zorun gücüyle bu şehri zapt etmeye çalışanlar, zorun gücüyle yürütmeye çalışanlar, bu şehirden gidecekler. Bu şehrin sahibi olan sizler, yine söz sahibi olacaksınız. Seçime en fazla bir buçuk yıl kaldı. Bir buçuk yıl sonra kayyum mu bu şehri yönetecek? Halkın iradesi yönetecek.

Alipaşa ve Lalebey’in, sokağa çıkma yasaklarında olduğu gibi yıkılmak istendiğini dile getiren Baydemir, “Ramazan gününde elektrik ve suyu kesiyorlar. Bu milleti aç bırakanlar, Allah aç bırakacaktır. Yetmiyor, kanalizasyonu tıkıyorlar” dedi.

“Erdoğan’a çağrıda bulunuyorum; senin kayyumun kanalizasyonu kapatıyor. Kanalizasyon siyaseti yapıyor” diye konuşan Baydemir,  “Diyarbakır halkına soruyorum; halkın iradesi ile gelen Gültan Kışanak ve Fırat Anlı belediyede otursaydı, bu zulüm yaşanır mıydı? Kayyumu bu zulüm için getirdiler” dedi.

Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü:

Diyarbakır’ın dört kapısı var, bu dört kapı işkenceye zulme ‘Hayır’ diyor. Yüreğimizin kapısı özgürlük ve barışa açıktır. Ancak halkın tarihine iradesine ve düşmanlık yapanlara ilelebet kapalı olacaktır.