Ana SayfaGüncelHDP’den AKPM Genel Sekreteri Jagland’a tutuklu vekiller sorusu

HDP’den AKPM Genel Sekreteri Jagland’a tutuklu vekiller sorusu

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi yaz oturumunun ilk gününde AKPM Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’a tutuklu milletvekillerine dair herhangi bir adım atıp atmadıklarını sordu. Kerestecioğlu ayrıca Avrupa Konseyi’nden açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için harekete geçmelerini istedi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, yaz oturumunun ilk gününe katılan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu’nun soruları üzerine açıklamalarda bulundu.

Kerestecioğlu’nun tutuklu vekillere ilişkin Avrupa Konseyi’nin herhangi bir adım atıp atmadığı yönündeki sorusuna, Jagland, “Bu konuda birçok başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ulaştığı bilgisine sahibiz. Mahkeme gazeteciler ile ilgili girişimlere başladı. Tabi ki, milletvekilleri için hukuksal süreç hakkında konuşamam. Fakat milletvekilleri ve gazeteciler Avrupa Konseyi için öncelikli gruplardır” sözleri ile karşılık verdi.

Yayınlanamayan CPT raporları

Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) tarafından hazırlanan raporların devletlerin veto koyması nedeni ile yayınlanamadığını hatırlatan Kerestecioğlu, Jagland’de konu hakkındaki düşüncelerini sordu.

Jagland Kerestecioğlu’nun sorusuna şu cümleler ile cevap verdi:

Bizim temel fikrimiz raporların erişilebilir olmasıdır. Bildiğiniz gibi CPT’nin faaliyet esaslarını oluşturan kuruluş ilkelerinde, raporların yayımlanmasının ilgili ülkelerin onayına bağlıdır. Ancak ben her zaman şeffaflıktan yanayım. Raporlar yayımlanmadan önce, CPT’nin ülkelerle güvene dayalı bir ilişki kurmasını olumlu buluyorum. Fakat raporların yayımlanması tabi ki önemli.

Kerestecioğlu ayrıca açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumunu da hatırlatarak Avrupa Konseyi’ni “Lütfen Türkiye’deki iki eğitimci için, onlar cezaevinde ölmeden önce, acil olarak harekete geçin” sözleri ile harekete geçmeye çağırdı.




Önceki Haber
HDP’liler tutuklu vekiller için cezaevlerinin önündeydi: ‘Adalet Yürüyüşü Edirne’de bitirilmeli'
Sonraki Haber
Yüz* - Giorgio Agamben