Ana SayfaÇalışma YaşamıHDP’den kıdem tazminatı açıklaması: Mücadeleyi büyütelim

HDP’den kıdem tazminatı açıklaması: Mücadeleyi büyütelim

ANKARA – Gündemdeki kıdem tazminatına ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayan HDP, AKP’nin kıdem tazminatını bireysel fon sistemine dönüştürerek “yandaş sermayenin gerekesinimleri doğrultusunda kullanacağını” belirtti, kıdem tazminatı hakkının savunulması için mücadeleyi büyütme çağrısı da yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, kıdem tazminatına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

AKP’nin çalışmalarının sermayeyi önceleyen bir anlayışa sahip olduğunu belirten HDP, kıdem tazminatının fona devredilmesinin güvencesiz çalışma koşullarını pekiştireceğini belirtti.

Yayınlanan açıklamada, kıdem tazminatı hakkının savunulması için mücadeleyi büyütme çağrısı da yapıldı.

‘AKP hiçbir zaman işçinin ve emekçinin dostu olmamıştır’

HDP tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

AKP Hükümeti, işçi ve emekçilerin, tüm ücretli çalışanların en önemli kazanımlarından biri olan kıdem tazminatına göz dikmiş durumda. Her türlü yağma ve talanı mubah gören iktidar, kıdem tazminatı gibi tarihsel bir kazanımı kendi kurduğu yolsuzluk ekonominin finans kaynağı haline getirmeye çalışmaktadır. Kıdem tazminatını bireysel fon sistemine dönüştürerek hem bu hakkı gasp edecek hem de orta vadede tıpkı İşsizlik Sigortası Fonu’nda olduğu gibi biriken paraları siyasi çıkarı ve yandaş sermayenin gereksinimleri doğrultusunda kullanacaktır.

AKP hükümetleri, bugüne kadar yaptıkları her çalışmada sermayeyi önceleyen bir anlayışa sahip olmuştur. Bu nedenle hiçbir zaman işçinin ve emekçinin dostu olmamıştır. İşçilerin ve emekçilerin kazanılmış haklarının bu denli budandığı başka bir dönem görülmemiştir.

Fona devredilirse ne olur?

Kıdem tazminatının fona devredilmesinin yol açacağı hak kayıpları, işçilerin ve ücretli çalışanların güvencesiz çalışma koşullarını da pekiştirecektir. Kıdem tazminatının fona devriyle birlikte;

1. İşten çıkarmalar kolaylaşacak ve çalışanların iş güvencesi daha da esnek hale gelecektir.

2. Kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatı miktarını azaltacaktır. Hükümetin gündeme getirdiği bireysel kıdem tazminatı fonu ile kıdem tazminatı tutarı ciddi oranda düşecektir.

3. Hükümetin getirmek istediği fon, kıdem tazminatına erişimi güvence altına almayacaktır. Bugün işçiye kıdem tazminatı ödemeyen patron, yarın da kıdem tazminatı fonuna prim ödemeyecek ve işçi yine kıdem tazminatından mahrum kalacaktır.

Bu nedenlerle kıdem tazminatı fona devredilmemeli, doğrudan işveren yükümlülüğü olarak kalmalı ve bu alandaki yaptırımlar emekçilerin hakkını koruyarak garanti altına alınmalıdır.

– İşverenin icra ve iflas hallerinde kıdem tazminatı alacakları devlet bankalarının ipotekli alacaklarının önüne alınmalı ve ilk sıraya yükseltilmelidir. Diğer tüm alacaklardan önce işçi alacakları ödenmelidir.

– İşverenin kesin ödeme aczine düşmesi durumunda kıdem tazminatı alacakları ücret alacağı sayılmalı ve halen İşsizlik Sigortası Kanunu’nda düzenlenmiş olan “ücret garanti fonu” uygulaması kapsamına alınmalıdır.

– İşverenin ödeme aczi durumundaki kıdem tazminatının güvence altına alınması ILO’nun 173 sayılı sözleşmesinin bir gereğidir.

– Kıdem tazminatı he türlü işten çıkarmada ve istifa etme halinde ödenmeli ve bir yıl koşulu kaldırılmalıdır.

HDP olarak işçi sınıfının en önemli kazanımlarından biri olan Kıdem Tazminatı hakkının gasp edilmesine karşı mücadelede işçi ve emekçilerle birlikte olacağız ve herkesi bir toplumsal hak olarak gördüğümüz Kıdem Tazminatı hakkının savunusu için bu mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.