Ana SayfaGüncelHDP’den ‘yargıya talimat’ belgesi: Adalet Bakanlığı’nda talimat veren birim var

HDP’den ‘yargıya talimat’ belgesi: Adalet Bakanlığı’nda talimat veren birim var

ANKARA – HDP Milletvekili ve Parti Sözcüsü Osman Baydemir, düzenlediği basın açıklaması ile Adalet Bakanlığı’nın HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “Gizli” ibareli bir yazı ile soruşturma başlatılması talimatı verdiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları ardından tekrar başlayan ‘yargıya talimat’  tartışmaları devam ederken, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Grup Toplantı salonunda basın açıklaması düzenleyen Parti Sözcüsü Osman Baydemir, yargıya talimat verildiğine ilişkin bir belgeyi kamuoyu ile paylaştı.

HDP’ye yönelik operasyonların talimat ile yürütüldüğüne ve operasyonların amacının HDP’yi tasfiye etmek olduğuna dikkat çeken Baydemir, yaşananların hukuk ile açıklanacak yanının bulunmadığına vurgu yaptı.

“Hukukun üstünlüğü yoksa, tuzun kokmuş hali vardır”

Yargının içinde bulunduğu durumu ‘tuzun kokmuş hali’ olarak niteleyen Baydemir, Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen ‘Gizli’ ibareli belgeyi kamuoyu ile paylaştı. Yargının Erdoğan’ın açıklamalarının ardından harekete geçtiğini belirten Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü:

4 Kasım’da HDP’ye ve demokratik siyasete yöneltilen darbeni üzerinden 231 gün geçti. O günden bugüne her fırsatta ifade ediyoruz ki geciken adalet, adalet değildir. Eğer bir yerde hukukun üstünlüğü yoksa, bir yerde yargı bağımsız değilse ve muhalefetin sopası haline dönüştürülmüşse orada yargı değil, tuzun kokmuş hali vardır.

HDP’nin siyasetten tasfiye edilmesinin hukukla açıklanabilir hiçbir yanı yoktur. İktidar partisinin ve AKP Genel Başkanının rakibi olan Demirtaş ve Yüksekdağ’ı tasfiye etme operasyonu ile karşı karşıyayız. Yargı milletvekillerimize dönük açılan davalarda talimatla işliyor. Dokunulmazlıkların genel kurul aşamasında görüşülmesine henüz başlanılmadan 31 Aralık 2015 tarihinde Meclis’e intikal eden HDP’li milletvekillerine dair toplamda 182 fezleke var. Ancak Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor, bu açıklamadan bir iki hafta sonra fezleke sayısı 182’den 242’ye yükseliyor. Yetmiyor cumhurbaşkanı ‘yargı gereğini yapacak’ diyor fezleke sayısı 510’a sıçrıyor. Hakim ve savcılar bu açıklamadan sonra mı harekete geçiyor.

“Yargının talimatlandırıldığının belgesi var”

Yargının muhalefeti susturmanın sopası haline geldiğini belirten Baydemir, Adalet Bakanlığı’nda HDP’lileri takibe alan ve açıklamalarını fezlekeye dönüştürmek için çalışan bir birimin bulunduğunu söyledi.

‘Rüşvet’in belgesi olur mu?’ diye sorarlar. Ama yargının talimatlandırıldığının belgesi var. Açılan fezlekelerin nasıl hükümetin talimatıyla hazırlandığının belgesini ortaya koyacağım. Anayasa’nın 138’inci maddesinin ihlal edildiğinin belgesidir bu belge. Bu belge Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi’nde sehven bize ulaşmış gizli bir belgedir. Çok açık ve net söylüyorum bu belge adaletin nasıl çiğnendiğinin belgesidir. Bu belge Selahattin Demirtaş’tan siyasi rakibi tarafından intikam alma belgesidir. Demokratik siyasetin tasfiye edilmek istenmesinin belgesidir. Demirtaş, 6 Eylül 2015 tarihinde Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenliyor. Basın toplantısından hemen sonra beyanları medyada haber konusu oluyor. Adalet Bakanlığı’ndaki birim aynı gün devreye giriyor. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Savcılığı’na aynı gün talimat gönderiyor. Talimatta Demirtaş’ın açıklamalarını da ek olarak gönderiyor ve ‘gereğinin ifası ile yapılan işlem sonucunda ivedi bilgi verilmesini rica ediyorum’ diyor. Bu belge gizli ibareli bir belgedir. Adalet Bakanlığı Ceza Genel Müdürü bakan adıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderiyor. Bu yazı savcılığa ulaşır ulaşmaz hemen başsavcı vekili aynı gün fezlekeyi hazırlıyor.

“Gereğinin takdir ve ifası ile…”

Baydemir tarafından basın mensuplarına dağıtılan ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nden gönderildiği anlaşılan söz konusu belgede, Demirtaş hakkında yaptığı konuşmada AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’na yönelik sözleri nedeni ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan işlem başlatılması ve sonucundan haber verilmesi isteniyor.

Söz konusu belge şöyle:

Previous post
'Güzel bir ölüm herkesin hakkı': Acılı ölümlere karşı mücadele eden bir doktor
Next post
Türkiye'nin tek bir balığa adanmış ilk belgeseli: Lüfer