Ana SayfaGüncelHDP’li vekillere tutuklu vekillerle görüşme izni yok: 500 başvuru yanıtsız kaldı

HDP’li vekillere tutuklu vekillerle görüşme izni yok: 500 başvuru yanıtsız kaldı

HABER MERKEZİ – HDP milletvekillerinin tutuklu vekillerle görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptığı 500 başvuruya bakanlıktan olumlu ya da olumsuz tek bir yanıt gelmedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin tutuklu HDP’li vekillerle görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptıkları hiçbir başvuruya yanıt gelmedi.

10 haftada Adalet Bakanlığı’na 500 kez başvuru dilekçesi veren HDP’lilere bugüne kadar bakanlıktan olumlu ya da olumsuz tek bir yanıt gelmedi.

Cumhuriyet’in haberine göre HDP’li her bir milletvekillinin 10 haftadır düzenli olarak başvurmasına karşın bugüne kadar tutuklu milletvekilleriyle bir görüşme gerçekleşmezken, CHP’li pek çok milletvekilinin yaptığı görüşmeler ise kamuoyuna yansıdı.

Kamuoyuna yansıyan görüşmelere göre CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Tuncay Özkan ve Aytun Çıray gibi milletvekilleri tutuklu HDP’li milletvekilleriyle görüştü. HDP’li milletvekillerinin tutuklu milletvekilleriyle görüşmelerine izin verilmemesinin yanı sıra TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na ye HDP’ye cezaevi ziyareti de izni yok.

Milletvekillerinin cezaevinde tutuklu ya da hükümlülerle görüşmesi Adalet Bakanlığı’nın Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik’te şöyle düzenleniyor:

Milletvekillerinin, ceza infaz kurumlarındaki yaşam şartlarını yerinde görerek tespitlerde bulunmak, inceleme yapmak veya hükümlü ve tutuklular ile görüşmede bulunmak amacıyla yapmış oldukları istemler, ceza infaz kurumu idaresine bilgi vermek koşuluyla yerine getirilir. Milletvekilleri, hükümlü ve tutuklularla açık ziyaret şeklinde görüşebilir.

Tutuklu vekiller

Halkların Demokratik Partisi’nin 11 milletvekili tutuklu bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı olan ancak parti üyeliği ve milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklu bulunuyor.