Ana SayfaGüncelHDP’li Yıldırım: O askerin arkasında duranlar 15 Temmuz’un arkasında duruyor demektir

HDP’li Yıldırım: O askerin arkasında duranlar 15 Temmuz’un arkasında duruyor demektir

ANKARA – HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, partinin Dersim milletvekili Alican Önlü’nün aracını durduran bir astsubayın Önlü’ye “Seni vekil olarak kabul etmiyorum, HDP’li vekiller teröristtir” sözlerine ilişkin konuştu, “O çavuşun arkasında duranlar 15 Temmuz’un arkasında duruyor demektir” dedi. Öte yandan Önlü de yaşananın sadece bir askerin “fevri çıkışı” olmadığını belirterek kendisini tutuklamaya yönelik hazırlık yapıldığını söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü’ye yönelik bir astsubayın tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, “Yasa değil benim dediğim olur. Benim vekilim değilsiniz. Seni vekil olarak kabul etmiyorum, HDP’li vekiller teröristtir” diyen asker hakkında bir işlem başlatılmamasının buna karşın HDP’li Önlü’ye soruşturma açılmasının ‘darbeye ortaklık’ olduğunu söyledi.

Yıldırım, “O çavuşun arkasında duranlar 15 Temmuz’un arkasında duruyor demektir” diye konuştu.

HDP’li Yıldırım’ın konuya dair açıklaması şu şekilde:

“Soruyoruz, bu çavuşun arkasında kim var?”

Dün Dersim Milletvekilimiz Alican Önlü’nün aracı ne olduğunu anlamadığımız, örgütsel bağlantısını çözemediğimiz bir çavuş tarafından durdurulmak istendi. Biz araçlarımızı bir ulaşım mekanizması olarak kullanırız. Yasama dokunulmazlığımızı, ne idüğü belirsiz bir astsubaya çiğnettirmeyiz. Küstahça tavırlarla, ruhunu 15 Temmuz darbeci zihniyetten alan, örgütsel bağlantısı da oraya tekabül eden astsubay cesaretini nereden almaktadır?

Bu çavuş ya bir şeyi gizlemek istiyor, dibi ıslak oturduğu yerden kalkmıyor ve kendini ispat etmek istiyor ya da Kürt düşmanlığını terfi sebebi olarak sayan çarpık bir iktidar zihniyeti bu çavuşa bu işleri yaptırıyor. Bu saatten sonra bu çavuşun Gülenci olup olmadığı noktasıyla ilgili değiliz. Çünkü tüm Meclis çalışmalarında açığa çıkan cevaplarda da görülmüştür ki mesele Kürtler olunca AKP ve Gülenciler ortaktır. Sadece zihinsel değil bugün dahi pratik ortaklıkları devam ediyor.

Milletvekillerimize cevap veren hakim ve savcıların çoğu bu suçtan tutuklu. Savcılar iktidar tarafından terörist ilan edilmiş. İktidar bu yapıyla ortaktır.

Soruyoruz, bu çavuşun arkasında kim var? Arkasındaki ilk kişi Vali. Dersim’i Tuncelileştirmek ve AKP’lileştirmek üzere görevlendirilmiş. En yüksek hayır oranının çıktığı ilde sömürge mantığıyla yönetmek neye tekabül eder? O halkın milletvekiline, iradesine, siyasi eğilimine saygı duymamak ne anlama gelir? O çavuşun arkasında duranlar 15 Temmuz’un arkasında duruyor demektir.

Bu çavuştan Meclis başkanının haberi var mıdır? İçişleri Bakanının bu çavuştan haberi var mıdır? Bu hukuksuzluktan beslenen çavuştan, Anayasa’nın ihlal edildiğinden haberiniz var mıdır? Eğer bu çavuşla ilgili etkin soruşturma yürütülmez, işlem yapılmazsa bir gün bunun arkasındaki bağlantılar yargı önünde sorulacaktır.

Bu çavuşun komutanı darbecilikten içeride. Bu çavuş, 15 Temmuz darbe girişiminde bulunanlarla aynı zihniyette.  Onunla ilgili tasarrufta bulunmayanlar da 15 Temmuz’un arkasında duruyor demektir.

Kimse kalkıp iradeden bahsetmesin. Bir ülkenin iradesi parlamentodan başlar. Yasama organının üyelerine saygı duymayan, hukuktan nasibini almamış bir çavuşun yanına bunu bırakmak ancak darbeyle ortaklıkla ilgisi olabilir. Onun terörizmden içeride olan ordu komutanıyla ortaklıkla ilgisi olabilir.

 

Önlü: Tutuklamama yönelik hazırlık yapılıyor

Öte yandan HDP’li Alican Önlü de olayın ardından, yaşananın sadece bir askerin “fevri çıkışı” olmadığını ve kendilerine yönelik çok uzun süredir benzer bir yaklaşımın olduğunu dile getirdi ve iktidarın benzer söylemlerini hatırlattı.

“Bu genel olarak partimize yönelik bir yaklaşımdır” diyen Önlü, olayı şöyle anlattı:

‘Bu HDP milletvekilidir, bunlar teröristtir’ ve ‘Silah taşıyorsunuz’ diyerek bize yöneldi. Zorla bagajı açıp baktı, araçta elbette bir şey yok. Ama böyle zorbaca davranıyor.

Aldığı bir duyumu da aktaran Önlü, haklarında açılmış davaların 10 yıl öncesinden başlayarak fezlekeler hazırlandığını söyledi.

Önlü, “Daha yüklü bir fezleke meclise yollanacak. Bugün tamamlanmış, yakın bir zamanda bir iki gün içinde Meclise yollanacak. Tutuklanmamıza gerekçeler aranıyor. Böyle bir bütün saldırıları devreye soktular” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Bir astsubay, Dersim’de askeri kontrol noktasında HDP Milletvekili Alican Önlü’ye, “Seni vekil olarak kabul etmiyorum, HDP’li vekiller teröristtir” demişti.

Çıkan tartışmanın ardından ise olayla ilgili bir açıklama yapan Valilik astsubayın suç duyurusu üzerine Önlü hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'den komisyonun raporuna şerh: Asker ve polise verilen geniş yetkiler darbe mekaniğini tetikledi
Sonraki Haber
'Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri' sahiplerini buldu